Antena 3 CNN Politică Guvernul Boc, acuzat de pomeni electorale către biserici şi primarii PSD şi PNL în campania pentru PE

Guvernul Boc, acuzat de pomeni electorale către biserici şi primarii PSD şi PNL în campania pentru PE

Guvernul Boc, acuzat de pomeni electorale către biserici şi primarii PSD şi PNL în campania pentru PE
Sursa foto: Radu Stroe
05 Iun 2009   •   16:43

şi biserici în ultima săptămână de campanie electorală pentru alegrile europarlamentare, acuză PNL. Secretarul general al liberalilor, Radu Stroe a susţinut vineri că Executivul Boc a emis recent două hotărâri de guvern, pe care le consideră adevărate dovezi de mită electorală, în condiţiile în care la împărţirea acestor fonduri au fost favorizate primăriile conduse de către reprezentanţii partidelor de guvernământ.

"Este vorba de două hotărâri de Guvern de alocări de resurse pentru comunităţile locale şi pentru inspectoratele şcolare judeţene. Aceste două hotărâri de Guvern reprezintă o mită electorală", a susţinut Stroe, menţionând felul "netransparent" în care s-au alocat banii şi acuzând nerespectarea legii în privinţa publicării HG în Monitorul Oficial.
Stroe i-a solicitat premierului Emil Boc să explice de ce anexele uneia dintre hotărâri nu au fost publicate în Monitorul Oficial.
"Aş cere domnului prim-ministru să explice nepublicarea anexelor la hotărârea 655, cu toate că textul hotărârii a fost publicat în Monitor, dar anexele nu, şi deci nu ştim câţi bani s-au dat şi cui au fost alocaţi. Acest lucru face parte din concertul de acţiuni PSD şi PDL privind fraudarea alegerilor. Iată, s-a adăugat şi această modalitate de a frauda, prin mituirea şi determinarea primarilor lor şi demobilizarea primarilor noştri", a susţinut Radu Stroe.
Liberalul susţine că are informaţii de la "rudele şi prietenii" primarilor vizaţi de actele normative ale Guvernului Boc că pe canalele interne ale PSD şi PDL se transmit mesaje precum: "Măi băieţi, iacătă vin banii şi la biserici, şi la şcoli, la entităţile administrative, pregătiţi-vă!".
"Nu este în regulă că se întâmplă lucrul ăsta cu două zile de alegeri. Dacă se făcea transparent, evident că puteam discuta de ce nu ne-a dat şi nouă mai mult sau mai puţin, dar când se recurge la o manevră frauduloasă de a nu se publica nici până astăzi anexele hotărârii 655", a spus liderul PNL, referindu-se la nepublicarea celor trei anexe în Monitorul Oficial.
"O hotărâre de Guvern care are anexe este valabilă şi intră în vigoare de la data în care ea este publicată în Monitorul Oficial. Anexele nefiind publicate în Monitorul Oficial, ele nu există. Această hotărâre de Guvern merge pe două idei: finanţarea din bugetul MEC precum şi prin transfer de la bugetul de stat a unor sume pentru inspectoratele şcolare judeţene. Nu vă pot spune ce sume, nu vă pot spune nimic, deoarece toată teoria se trimite în anexe, iar ele nu sunt publicate în Monitorul Oficial, ci numai textul hotărârii", a susţinut Radu Stroe.
Referindu-se la cea de-a doua hotărâre, nr. 605, din data de 13 mai 2009 publicată în monitorul nr. 376 din 3 iunie 2009, Stroe a arătat că s-au acordat, prin intermediul a trei anexe, bani din fondul de rezervă de la buget. Prima anexă, cuprinzând suma de 110 milioane lei, este destinată asigurării cheltuielilor curente ale unui număr de comunităţi locale.
"Prin anexa 2 s-au acordat 24 de milioane de lei din Fondul de rezevă pentru obiective de investiţii. Timpul a fost scurt să identificăm care sunt obiectivele, sunt înşiruite în anexă, dar trebuie să vedem în ce zonă politică merg ele. Cea de-a treia anexă - 7,3 milioane de lei pentru obiective de investiţii, anume biserici. Făcând o analiză a acestor anexe, în special anexa 1, constatăm că în cazul a 24 de judeţe nu s-a dat niciun leu la niciun primar liberal", a explicat Radu Stroe.
Liberalul a ţinut să sublinieze că din cei peste 700 de primari cât are PNL în zonele vizate de către aceste hotărâri de guvern, doar 61 au fost incluşi ca destinatori pentru aceşti bani, restul sumei fiind distribuită către primarii PSD şi PDL.
Stroe a susţinut că fosta Guvernare Tăriceanu nu se preta la practici similare, ci ţinea cont de primarii altor partide politice.
"În alocările noastre, noi ţineam seamă de grosul primăriilor PSD şi le dădeam de la 50% până la 55% numai pentru primăriile PSD. Uneori, noi luam chiar şi mai puţin decât PDL, pentru că şi ei au mai multe primării decât noi. Ei n-au ţinut seamă de comunităţile locale", a exemplificat Stroe.
Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close