Antena 3 CNN Politică Guvernul va aproba săptămâna viitoare hotărârea privind delimitarea colegiilor uninominale

Guvernul va aproba săptămâna viitoare hotărârea privind delimitarea colegiilor uninominale

Guvernul va aproba săptămâna viitoare hotărârea privind delimitarea colegiilor uninominale
26 Iul 2008   •   14:40

Guvernul va aproba săptămâna viitoare hotărârea privind delimitarea colegiilor uninominale pentru alegerile parlamentare. Potrivit proiectului, românii din străinătate vor avea şase reprezentanţi în legislativul de la Bucureşti. După ce Comisia de Cod Electoral a lucrat luni bune pentru decuparea colegiilor uninominale, acum a venit rândul Guvernului să stabilească situaţia legată de votul la parlamentarele din toamnă pentru cetăţenii aflaţi în stăinătate, şi nu numai.

Împreună cu partidele politice, Executivul trebuie să mai pună la punct şi colegiile din Capitală, Constanţa şi Satu Mare. Cabinetul Tăriceanu are mână liberă să traşeze harta externă dedicată alegerile parlamentare din toamnă. Cei 190.000 de români cu domiciliul în străinătate vor alege şi ei patru deputaţi şi doi senatori. America şi Canada vor forma un colegiu pentru 1 deputat.

Europa de Vest va fi cel de-al 2-lea colegiu, iar Europa de Est, inclusiv Turcia, cel de-al 3-lea. Asia, Africa şi Oceania vor forma cel de-al 4-lea colegiu. De asemenea, românii din Europa vor alege un senator, iar cei din America, Asia, Africa şi Oceania pe cel de-al 2 lea. Cei mai mulţi români cu domiciliul în străinătate sunt înregistraţi în Germania şi sunt 20.000.

Discutăm de alegeri parlamentare, dar nu ştim, pentru moment, când vor fi organizate.Cel mai probabil vom merge la urne la sfîrşitul lunii noiembrie, asta însemnă că data scrutinului va fi anunţată la sfârşitul lunii august.

Antena 3

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close