Antena 3 CNN Politică Iliescu: Planul de asumare a răspunderii pe coduri, "iraţional, neprofesionist şi nerealist"

Iliescu: Planul de asumare a răspunderii pe coduri, "iraţional, neprofesionist şi nerealist"

Iliescu: Planul de asumare a răspunderii pe coduri, "iraţional, neprofesionist şi nerealist"
Sursa foto: Ion Iliescu
13 Mai 2009   •   15:04

Asumarea răspunderii pe coduri reprezintă opţiunea politică a Guvernului şi a partidelor de guvernare, dar este un lucru "iraţional, neprofesionist şi nerealist", a firmat miercuri preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Seniorul social-democrat se opune astfel curentului propagat de Hrebenciuc în partid, favorabil adoptării acestor coduri prin formula dorită de PDL şi nu prin procedura parlamentară.
"E o chestiune de opţiune politică a Guvernului şi a celor două partide. În principiu nu este raţional acest lucru, pentru că nu le tratezi în acest fel - mai ales că e vorba de toate patru codurile", a afirmat Iliescu.
În opinia liderului de onoarea social-democrat, trecerea codurilor prin plenul reunit al celor două Camere reprezintă măsura raţională în acest moment.
"Cel mai raţional e ? s-a lucrat pe aceste coduri, s-au finalizat? să fie trecute în mod firesc prin plenul reunit al celor două Camere, existând înţelegere politică din partea grupurilor parlamentare care au lucrat, au fost reprezentate şi, deci, s-ar putea rezolva în mod firesc, prin procedură normală, parlamentară", a spus Iliescu.
El a atras atenia că în caz de asumare a răspunderiii în cazul codurilor de procedură nu există încă nimic de asumat deoarece aceste acte normative nu au fost finalizate.
"Ce să pui în loc pentru asumarea răspunderii? Două coduri care au fost lucrate, cu modificări, şi codurile de procedură, care nu sunt conectate la aceste două coduri? Abia acum, pe baza aprobării celor două coduri, ar trebui prevăzut un termen pentru finalizarea codurilor de procedură", a arătat Iliescu.
Fostul preşedinte al PSD a reiterat acuzaţiile de ipocrizie la adresa şefului statului, Traian Băsescu, care se grăbeşte să obţină adoptarea codurilor juridice după ce Parlamentul a adoptat şi promulgat în iunie 2004 Codul penal.
"Monica Macovei a luat măsura să se lucreze un alt Cod penal. Ca să poarte ce? Marca Macovei şi Băsescu? Care era raţiunea nefinalizării Codului de procedură, ca să poată fi aplicat din 2005? Au trecut patru ani de atunci şi acum vrem să luăm la grămadă? Asta este şi neprofesionist şi nerealist", a spus Iliescu.
El a precizat că "logic şi raţional" este să nu lucreze sub presiunea timpului când nu e necesar.
"Ne-a apucat zorul acum, iar cinci ani de zile s-a bătut pasul pe loc. De ce nu s-a lucrat în 2004-2005? De ce a fost stopată atunci aplicarea lui? Hai măcar acum să procedăm raţional şi să terminăm o muncă şi să respectăm munca unor oameni. Mi se pare neraţională abordarea (privind asumarea răspunderii pe coduri, n.r.)", a conchis Iliescu.

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close