Antena 3 CNN Politică Marko Bela: Preşedintele Băsescu nu are dreptate, UDMR respectă sărbătorile naţionale ale României

Marko Bela: Preşedintele Băsescu nu are dreptate, UDMR respectă sărbătorile naţionale ale României

Marko Bela: Preşedintele Băsescu nu are dreptate, UDMR respectă sărbătorile naţionale ale României
Sursa foto: Marko Bela
26 Iun 2009   •   17:22

Preşedinte UDMR, Marko Bela nu s-a arătat de acord cu criticile emise de preşedintele Traian Băsescu cu privire la respectul arătat de politicienii maghiari pentru sărbătorile naţionale ale României. Deşi recunoaşte că multe ori, reprezentanţii comunităţii maghiare au avut o altă interpretare în cazul unor sărbători, Marko a precizat că UDMR nu dă Zilei drapelului "o altă interpretare".
În opinia liderului Uniunii, criticile formulate de şeful statului la adresa factorilor politici maghiari cu ocazia Zilei Drapelului nu sunt îndreptăţite, deoarece principiile politicienilor maghiari sunt "respect şi reciprocitate".
"Dimpotrivă, respectăm sărbătorile naţionale ale României, respectăm aniversările şi sărbătorile importante ale românilor şi, în mod firesc, considerăm că acest respect trebuie să fie reciproc", a declarat, vineri, citat de Mediafax, liderul UDMR.
Marko a subliniat că politicienii maghiari s-au simţit onoraţi de prezenţa politicienilor români sau a reprezentanţilor autorităţilor la sărbătorile din 15 martie, aşa cum reprezentanţii UDMR au participat la evenimentele organizate la 1 decembrie.
"Respect şi reciprocitate, acestea sunt cele două principii care ne calauzesc şi nici nu se poate altfel", a mai susţinut Marko Bela, recunoscând însă că unii politicienii maghiari au o altă interpretare în cazul unor sărbători. Marko a precizat însă că UDMR nu dă Zilei drapelului "o altă interpretare", dovadă că mai mulţi reprezentanţi ai Uniunii au participat la manifestările legate de Ziua Drapelului, printre care preşedintele CJ Covasna şi vicepreşedintele CJ Harghita.
"Nici nu vreau să încerc să fac o polemică cu preşedintele, pur şi simplu am spus că nu are dreptate când ne acuză de aşa ceva când, demult, în mod clar şi fără echivoc, am spus ce gândim în legătură cu ideea de respect faţă de sărbătorile celuilalt", a declarat Marko.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Ziua Drapelului de la Miercurea Ciuc, că politicienii maghiari greşesc atunci când nu respectă sărbătorile naţionale ale României, dar că el va încerca să fie prezent la toate sărbătorile Ungariei celebrate de comunitatea maghiară, din respect.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close