Antena 3 CNN Politică Mircea Geoană a semnat, prin delegat, memorandumul privind retragerea trupelor române din Irak

Mircea Geoană a semnat, prin delegat, memorandumul privind retragerea trupelor române din Irak

Mircea Geoană a semnat, prin delegat, memorandumul privind retragerea trupelor române din Irak
Sursa foto: geoana
08 Iun 2009   •   22:37

Preşedintele Mircea Geoană a semnat prin delegat memorandumul retragerii trupelor româneşti din Irak, în ciuda declaraţiei că nu există semnătura sa pe acest document. Liderul PSD a invocat şi acest motiv, alături de atitudinea preşedintelui Băsescu în vizitele efectuate de acesta în Irak şi Afganistan, în decizia sa de a părăsi funcţia de vicepreşedinte al CSAT. Mai mult decât atât, Senatul a adoptat, la 29 aprilie, cu 60 de voturi pentru şi unul împotriva, proiectul de lege prin care se prevede ca trupele româneşti să fie retrase până la 31 iulie din Irak.

Mircea Geoană a invocat pentru plecarea sa din funcţia de vicepreşedinte al CSAT atitudinea preşedintelui Traian Băsescu în Irak. Liderul PSD l-a criticat pe şeful statului pentru că a dispus de unul singur, fără consultarea instituţiilor abibilitate, retragerea militarilor români.

Deşi a declarat că este inacceptabil ce a făcut preşedintele, liderul PSD a uitat că a semnat la începutul acestui an, prin intermediarul PDL Alexandru Pereş, Memorandumul de înţelegere între Guvernul de la Bucureşti şi cel al Republicii Irak, care prevedea exact retragerea României din teatrele de operaţiuni din zonă, la 31 iulie 2009. Traseul memorandumului a fost unul clasic: din CSAT la guvern care a dat o ordonanţă de urgenţă, care a devenit legea numărul 179 în Parlament şi a plecat spre promulgare la palatul Cotroceni. Legea a fost promulgată prin decret, publicat în Monitorul Oficial numărul 335, din 20 mai 2009.

Cu toate acestea, preşedintele PSD spune că nu a semnat niciun memorandum, omiţând faptul că el îşi poate delega semnătura.

Pe de altă parte, unii liberali dar şi membri ai PSD spun, potrivit Mediafax, că retragerea lui mircea Geoană din CSAT nu are legătură cu şeful statului, ci cu faptul că liderul social democrat a aflat că funcţia sa va fi declarată neconstituţionalăde către curtea Constituţională. Curtea urmează să se pronunţe la 17 iunie, la solicitarea PNL, asupra constituţionalităţii legii prin care preşedintele Senatului devenea vicepreşedinte al CSAT.



Antena 3

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close