Antena 3 CNN Politică Mitrea: "Dacă nu se vor lua măsuri dure anticriză, despre actuala clasa politică se va vorbi numai la trecut"

Mitrea: "Dacă nu se vor lua măsuri dure anticriză, despre actuala clasa politică se va vorbi numai la trecut"

Mitrea: "Dacă nu se vor lua măsuri dure anticriză, despre actuala clasa politică se va vorbi numai la trecut"
Sursa foto: Miron Mitrea
26 Iun 2009   •   14:04

Criza economică nu se combate cu înjurături şi nici cu palme trase pe ascuns sau la vedere între politicieni, ci cu "măsuri nepopulare", dure ?care să-i atingă, în mod democratic, pe toţi" scrie pe blogul său, senatorul PSD Miron Mitrea. Parlamentarul social-democrat recomandă politicienilor să nu se teamă de huiduielile pe care le-ar putea primi prin aplicrea unor astfel de măsuri şi să nu mai amâne implementare lor ?până când va deveni şi mai rău". Mitrea mai propune o serie de măsuri introducerea unei "taxe pe bogăţie", după modelul francez, reducerea cheltuielilor bugetare şi desfiinţarea posturilor create pentru rude şi prieteni.
"Reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor (prin reduceri de personal sau/şi reduceri de lefuri), creşterea TVA, reducerea drastică a numărului de taxe inutile, introducerea taxei pe bogăţie sunt măsurile pe care eu cred ca trebuie să le luăm rapid. Noi, politicienii, trebuie să avem curajul s-o facem, dar şi vointa de a începe chiar noi să dam exemplu. Daca n-o vom face, despre actuala clasa politică se va vorbi numai la trecut", avertizează Mitrea.

"Toate aceste măsuri vor fi întâmpinate cu huiduieli, dar nu avem ce face. Rău oricum ne va fi. Nu putem decât să amânăm până când va deveni şi mai rău", âmai scrie parlamentarul PSD, arătând că "efectele crizei asupra populaţiei vor fi mai mari sau mai mici nu în functie de cât de tare ne tragem noi, politicienii, palme pe ascuns sau la vedere, ci de cât de mult curaj avem să luam nişte decizii dure?.

În opinia social-democratului, aceste măsuri trebuie să fie luate "dacă vrem ca ţara să nu se afunde într-o criză socială cu efecte greu de anticipat".

În prezent nu există prea multe opţiuni, mai notează Mitrea, dar a m fi aviut de unde alege, "dacă începeam să luăm măsuri încă din toamna anului trecut, când ştiam că vine criza, dar nu voiam să credem".
Punctând necesitatea de a nu exista nişte favorizaţi ai crizei economice, Mitrea enumeră o serie de măsuri, precum reducerea cheltuielilor "cât se poate de mult" şi adunarea cât mai multor venituri. 
"Politicienii trebuie să aibă curaj şi să atace odată cheltuielile bugetare. Mai devreme sau mai târziu, oricum se va ajunge la restrângeri de personal şi la micşorări de salarii. Companiile private le-au facut de mult. Ori, banii bugetarilor vin tocmai de la aceste companii. Dacă vom continua aşa, vom ajunge cu siguranţă la fundul sacului. Reducem acum salariile, pensiile nesimţite şi personalul peste tot unde este posibil, vom putea să-i plătim pe bugetarii de care ţara are nevoie şi pe pensionari. Nu le reducem, vom avea probleme mari cu pensiile şi cu salariile tuturor bugetarilor", crede senatorul social-democrat.
Mitrea mai îndeamnă factorii politici de decizie să desfiinţeze posturile create pentru rude şi prieteni. "Noi, politicienii, trebuie să ne călcăm pe suflet şi să desfiinţăm odată toate posturile create pentru apropiaţi, prieteni, rude de gradul unu sau zece, să reducem salariile şi pensiile nesimţite, create special cam pentru aceiaşi indivizi", recomandă Mitrea.

Amintind modelul francez în mterie, senatorul PSD mai propune introducerea unei "taxe pe bogăţie", care ar obliga pe cei care "au case mai mari şi mai multe sau maşini mai luxoase şi mai multe să plătească statului mai mult decât cei care trăiesc decent".
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close