Antena 3 CNN Politică Olteanu: Comisia parlamentară de anchetă îşi continuă activitatea. Ridzi, obligată să se prezinte la audieri

Olteanu: Comisia parlamentară de anchetă îşi continuă activitatea. Ridzi, obligată să se prezinte la audieri

Olteanu: Comisia parlamentară de anchetă îşi continuă activitatea. Ridzi, obligată să se prezinte la audieri
Sursa foto: Bogdan Olteanu
29 Iun 2009   •   16:47

Comisia parlamentară de anchetă îşi va continua activitatea în cazul ministrului Monica Iacob-Ridzi până când procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi va informa Parlamentul că DNA a demarat cercetarea în cazul acestui demnitar, a decis luni conducerea Camerei Deputaţilor. În aceste condiţii, dacă până mâine la ora 15.00, procurorul general nu va trimite o informare către Camera Deputaţilor cu privire la demararea anchetei de către DNA, Ridzi va fi obligată să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de profil pentru a da cu subsemnatul în legătură cu modul în care au fost cheltuiţi cei 600.000 de euro de Ziua Tineretului.

Ministrul tineretului şi sportului, democrat-liberala Monica Iacob Ridzi, a cerut azi, Parlamentului, suspendarea comisiei de anchetă, informând că procurorii DNA au demarat cercetarea prealabilă. Potrivit secretarului Camerei, democrat-liberalul Dumitru Pardău, conducerea acestui for legislativ a luat act de scrisoarea lui Ridzi prin care solicită încetarea de drept a activităţii comisiei de anchetă, dar aşteaptă confirmarea anchetei DNA din partea procurorului general.

Până atunci, comisia de resort îşi va putea continua activitatea pentru a finaliza raportul în cazul Ridzi.

Biroul Permanent al Camerei a mai votat trimiterea la comisia juridică a solicitării PNL privind începerea urmăririi penale a acestui ministru. ?S-a hotărât şi sesizarea comisiei juridice odată cu încheierea raportului comisiei de anchetă. Comisia îşi va continua însă activitatea până când primim un răspuns din partea procurorului general că s-a demarat ancheta în cazul ministrului Ridzi? a precizat Pardău.

Potrivit vicepreşedintelui acestui for legislativ, liberalul Bogdan Olteanu, deciziile au fost luate la nivelul conducerii Camerei la capătul unor dezbateri aprinse pe procedură.

?Mâine, la ora 15, doamna Ridzi este citată pentru audiri la comisie. Ea nu şi-a îndeplinit însă obligaţia legală de a transmite documentele către comisia parlamentară, ceea ce constituie o încălcare gravă a Regulemntului Camerei, ca deputat, care obligă la spunerea adevărului în faţa comisiei parlamentare de anchetă? a afirmat Olteanu, arătând că ministrul ar putea cădea sub incidenţa sancţiunilor regulamentului Camerei, ca parlamentar, şi al Codului penal şi legii răspunderii ministeriale, ca ministru.

Liberalul a exclus posibilitatea ca Ridzi să nu onoreze audierea de mâine. ?Ar fi pentru prima oară în istorie când un ministru ar refuza să vină la audieri. Eu o sfătuiesc din toată inima pe doamna ministru să vină la audieri? a afirmat Olteanu.

Totuşi, ministrul Tineretului are o şansă de a evita audierea la comisia parlamentară, în situaţia în care Kovesi va remite până mâine la ora 15.00 informarea legată de implicarea DNA în acest caz.

Potrivit Regulamentului Camerei, articolul 74, "anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată", precizând de asemenea că "o anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare" ale faptelor care constituie obiectul ei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close