Antena 3 CNN Politică Oprişan cere demisia lui Geoană şi Hrebenciuc: "Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul"

Oprişan cere demisia lui Geoană şi Hrebenciuc: "Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul"

Oprişan cere demisia lui Geoană şi Hrebenciuc: "Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul"
Sursa foto: Marian Opriºan
26 Ian 2010   •   10:55

Liderul PSD Vrancea Marian Oprişan a fost ieri, la şedinţa CExN a partidului, ţinta ironiilor şi râsetelor colegilor săi de partid atunci când a cerut demisia de onoare lui Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc în maxime, zicale şi referiri la filosofii greci, la latini şi la...fenicieni. Potrivit unor surse social-democrate, supărat că dicursul său a fost tratat ca un eseu prost de social-democraţi, Oprişan şi-a strâns foile şi a părăsit sala nu înainte de a ameninţa că va demisiona din calitatea de membru invitat al BPN al PSD.

Referirile liderului PSD la Platon, Socrates, Cornul de Aur, filosofia greacă şi fenicieni au provocat hohote de râs şi zâmbete printre membrii CexN, prea amuzaţi ca să ia în serios cererea liderului de Vrancea cu privire la demisiile de onoare ale preşedintelui Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc.
În discursul remis pe care s-a grăbit să-l trimită după agenţiilor de presă, Oprişan face apel în exces la maxime ale vechilor greci privitoare la onoare şi adevăr pentru a-şi întări afirmaţiile.

"Mircea, există o expresie veche de când lumea: Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi este adevărul. Eu pot să-ţi spun, cu prietenia pe care mi-o cunoşti şi pe care ţi-am dovedit-o, că îţi sunt în continuare prieten, dar mai prieten îmi e adevărul, drept pentru care îţi spun să îţi depui demisia de onoare astăzi, aici şi acum, pentru că adevărul este că, în primul rând, tu ai pierdut pe mâna ta aceste alegeri al căror cost este destinul acestei ţări. Sunt prieten şi cu Viorel, nu cu Viorică, dar, Viorel, adevărul este că, în al doilea rând, tu eşti responsabil de pierderea alegerilor. Aşteptăm astăzi, aici şi acum, demisia ta din funcţia de director al campaniei prezidenţiale, care te anunţ că s-a terminat, şi din funcţia de lider al deputaţilor noştri", a declarat Oprişan, în opinia căruia numai după unaseemenea gest al colegilor responsabili de situaţia actuală a partidului se poate vorbi despre reafirmarea principiilor şi valorilor social-democrate.

Discursul eseu

"Cel mai preţios sfetnic al omului este timpul", a mai spus Oprişan pentru a anunţa că a "utilizat realitatea acestui adagiu" pentru a face o analiză a situaţiei PSD.
Oprişan a trecut la analiză bombardându-şi coleghii cu sofisme: "un sfârşit bun al unei acţiuni nu se poate întemeia decât pe un început bun al aceleiaşi acţiuni". Ion Iliescu a primit şi el o dedicaţie: "Latinii spuneau că este de preferat o moarte cinstită unei vieţi ruşinoase şi de la ei până la noi realitatea a demonstrat că aşa este", s-a adresat liderul PSD Vrancea preşedintelui de onoare , spunându-i că ştie mai bine decât toţi "că onoarea este răsplata virtuţii în care reuşeşte să îşi trăiască viaţa un om".
El a subliniat că eşecul la prezidenţiale trebuie asumat de toţi liderii partidului, aceasta fiind "o condiţie sine qua non" pentru ca PSD să meargă mai departe ca partid politic.În str-un stil bombastic, Oprişan a susţinut că prin eşecul la prezidenţiale "s-au năruit iluziile membrilor de partid şi aşteptările întemeiate ale întregii naţiuni".
El a cerut pesediştilor să fie fideli idealurilor politice reprezentate de răspundere, onoare, unitate, adevăr, ?cuvinte a căror profunzime contează major acum şi ale căror iniţiale, R.O.U.A., ne sugerează ca roua, adică ceva curat, pur, adică acea "stare morală" pe care trebuie să o reatingem înainte de a putea să iniţiem procesul de reafirmare a principiilor şi valorilor social-democrate?.
În discursul ciuntit remis presei, liderul PSD Vrancea nu ezită se se plângă de faptul că Mircea Geoană i-a calificat discursul său drept eseu.
"Răspunderea, responsabilitatea, onoarea, unitatea, adevărul, principiile şi valorile reprezintă pentru Mircea Geoană un eseu, iar dacă el consideră că este un eseu, atunci merită publicat", şi-a justificat acţiunea Marian Oprişan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close