Ordonanţa rectificării bugetare, adoptată de Parlamentul reunit

28 Apr 2009   •   14:05
Ordonanţa rectificării bugetare, adoptată de Parlamentul reunit Camera Deputatilor
Proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă privind rectificarea bugetară a fost adoptat, marţi, de Camerele reunite ale Parlamentului, cu 181 voturi favorabile, 88 "împotrivă" şi nicio abţinere. Toate amendamentele susţinute în plen de liberali au fost respinse, după ce iniţial opoziţia şi puterea şi-au imputat reciproc siatuaţia economică actuală a ţării.

Pentru a tergiversa votarea ordonanţei, liberalii şi udemeriştii şi-au susţinut în plen aproape fiecare din cele 51 amendamente respinse de Comisiile de buget. Toate au împărtăşit aceeaşi soartă şi în plenul reunit al celor două Camere.

Cele mai importante propuneri ale Opoziţiei s-au referit la renunţarea la diminuările bugetare operate la unele ministere, în special cele ale Educaţiei şi Apărării, sau la sumelor alocate pentru finanţare cu fonduri externe nerambursabile.

Ordonanţa în cauză modifică negativ veniturile bugetare pe anul 2009, diminuându-le cu suma de 18.797 milioane lei. Cheltuielile bugetare se micşorează cu 6.220 milioane lei, iar deficitul bugetar se majorează cu 12.576,6 milioane lei.

Pe lângă modificările aduse bugetelor principalelor instituţii guvernamentale, OUG prevede şi unele măsuri fiscale, printre care introducerea impozitului minim, calculat în funcţie de veniturile anuale ale firmelor, şi suspendarea ocupării prin concurs sau examen aposturilor vacante din autorităţile şi instituţiilor publice.
Antena3.ro

Parteneri
x close