Antena 3 CNN Politică Pachetul legislativ privind descentralizarea sistemului sanitar va intra în vigoare în septembrie

Pachetul legislativ privind descentralizarea sistemului sanitar va intra în vigoare în septembrie

Pachetul legislativ privind descentralizarea sistemului sanitar va intra în vigoare în septembrie
Sursa foto: Ion Bazac
10 Mai 2009   •   11:43

Sedinţă extraordinară a Executivului. Membrii cabinetului Boc s-au întrunit pentru a dezbate problema descentralizării în domenii cum ar fi poliţia sau sănătatea. Cu această ocazie, Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că noile acte normative privind descentralizarea în spitale intră în vigoare începând cu luna septembrie.

Congorm ministrului Bazac, strategia de descentralizare în sistemul sanitar are la bază trei principii: identificarea nivelelor de servicii adecvate şi accesibile, care să reflecte profilul demografic pentru fiecare judeţ şi să permită comparaţia cu ţări cu profil demografic asemănător; transferul deciziei şi responsabilităţii cât mai aproape de locul acordării îngrijirilor medicale şi responsabilizarea directă a celor care iau decizii, în special preşedinţi de consilii judeţene şi primari.

În acest sens, vor fi elaborate patru categorii de acte normative: Legea descentralizării în sănătate, prin care unităţile medicale se transferă în administrarea autorităţilor locale; Legea sănătăţii publice, prin care se realizează reorganizarea activităţii medicale, în special în spitale; Hotărârea de Guvern privin înfiinţarea Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Institutului Naţional de Medicină Legală.

Legea descentralizării în sănătate va cuprinde transferul Direcţiei de sănătate publică în subordinea consiliilor judeţene, sub numele de Direcţie de Asistenţă Medicală.

După descentralizare, unităţile sanitare vor fi finanţate din trei surse: Fondul naţional de asigurări de sănătate, Bugetul de stat, prin bugetul pentru ministerul Sănătăţii pentru programe naţionale de sănătate, dotare cu aparatură de înaltă performanţă şi pentru acţiuni de sănătate, şi de la bugetele locale.

Cele două legi vor fi elaborate până la 1 iunie şi vor intra în vigoare la 1 septembrie.

Vor rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii institutele naţionale de cercetare, institutele clinice, spitalele regionale şi anumite spitale care vor fi declarate de interes naţional.



Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close