Antena 3 CNN Politică Popularii europeni rămân grupul dominant în PE. Socialiştii fac curte eurodeputaţilor neafiliaţi politic

Popularii europeni rămân grupul dominant în PE. Socialiştii fac curte eurodeputaţilor neafiliaţi politic

Popularii europeni rămân grupul dominant în PE. Socialiştii fac curte eurodeputaţilor neafiliaţi politic
Sursa foto: Parlamentul European
08 Iun 2009   •   11:52

În România, PSD, membru al socialiştilor europeni pare a fi câştigat alegerile europarlamentare. La nivel european însă, grupul socialiştilor s-a plasat pe locul doi. Potrivit estimărilor publicate pe site-ul Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni (EPP-ED) rămâne cel mai numeros din Parlamentul Uniunii Europene, după ce formaţiunile din cele 27 de state membre au reuşit să obţină un număr de 267 mandate. La nivel comunitar, EPP-ED a obţinut 36,3% din voturile exprimate, PES 21,6%, iar ALDE 11%.
Socialiştii se poziţionează pe locul al doilea ca număr de mandate în Parlamentul European, dar la o diferenţă de peste 100 de mandate de popularii europeni, cu 159 de mandate dobândite. PES se pregăteşte să mai recupereze din acest handicap prin atragerea unei bune părţi din cei 90 de europarlamentari, încă neafiliaţi politic.
Socialiştii au câştigat detaşat doar în Slovacia şi Grecia şi sunt la egalitate, în Danemarca, cu liberalii.
Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) a obţinut 81 de mandate, iar Grupul Verzilor (GREENS/EFA) va avea 51 de mandate.

Grupul Uniunea pentru Europa Naţiunilor (UEN) va număra 35 de reprezentanţi în PE, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) va avea în PE 33 de europarlamentari, Grupul Independenţă şi Democraţie (IND/DEM) 20 de mandate.

De remarcat că faţă de fosta legislatură, numărul celor neafiliaţi politic, din care vor face parte şi cei 3 reprezentanţi ai PRM, s-a triplat ajungând la 90 de europarlamentari. Aceştia vor reprezenta un important filon de voturi, liderii socialiştiolor europeni făcundu-şi deja cunoscută intenţia de a-i curta pe unii din noi europarlamentari.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close