Antena 3 CNN Politică Predoiu, arătat cu degetul de Geoană pentru ordonanţa care permite abrogarea legilor de către Guvern

Predoiu, arătat cu degetul de Geoană pentru ordonanţa care permite abrogarea legilor de către Guvern

Predoiu, arătat cu degetul de Geoană pentru ordonanţa care permite abrogarea legilor de către Guvern
Sursa foto: Cãtãlin Predoiu
11 Iun 2009   •   17:03

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a găsit vinovatul pentru trecerea prin Guvern a ordonanţei care permite abrogarea legilor Parlamentului de către Palatul Victoria. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu ar fi fost cel care ar fi introdus documentul pe ordinea de zi a Executivului, fără să aibă toate avizele necesare, situaţia care ar explica şi lipsa de informare miniştrilor PSD în domeniu.
În opinia preşedintelui PSD, "modificarea unei legi promulgate pentru viitor reprezintă un lucru care este şi neconstituţional".
"Regret că la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, pe ordinea de zi suplimentară şi fără să primească avize, Predoiu a introdus această ordonanţă. Nu a primit niciun aviz din partea miniştrilor noştri, ea a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară, a fost probabil luată de către primul-ministru şi de restul cabinetului ca fiind bine pregătită, pentru că nimeni nu poate să pună la îndoială temeinicia ei tocmai de la ministerul Justiţiei, dar din punct de vedere formal avizul miniştrilor noştri a lipsit de pe această ordonanţă", a susţinut Geoană.

Ordonanţa, pasată în curtea Guvernului

Preşedintele PSD a sugerat că partidul său se spală pe mâini de această problemă. "Este de datoria Guvernului să remedieze această situaţie. Am foarte mari dubii că la nivelul Parlamentului, care dă peste cap întreaga logică a sistemului juridic, are şanse de succes(n.r. - OUG 61/2009)", a explicat liderul social-democrat.
Geoană şi-a reluat atacurile la adresa ministrului Justiţiei, apreciind că Predoiu nu este la prima eroare. Fostul liberal ar fi pregătit insuficient dezbaterea publică a codurilor juridice, silind ?pe primul ministru şi Guvernul să adopte o măsură să permită remedierea problemelor legate de Coduri, după care creează o problemă mult mai mare în întreg spaţiul de legiferare şi spaţiul juridic românesc".
"Este clar că ceea ce ministerul Justiţiei nu a ştiut sau nu s-a priceput să facă, în pregătirea dezbaterii Codurilor juridice, s-a transformat într-o adevărată cavalcadă a erorilor. Guvernul a adoptat o ordonanţă care rezolvă problemele Codurilor, dar riscă să dezechilibreze întreg sistemul de legiferare românesc. De aceea eu cred că această ordonanţă are probleme serioase atât din punct de vedere al modului în care Parlamentul se va uita la o astfel de ordonanţă, se modifică în mod dramatic legea fundamentală a legiferării în România şi îndrăznesc să spun că şi de natură constituţională", a mai declarat Geoană.

Predoiu: "Nu este vorba de nicio atingere adusă puterii Parlamentului, ci de îndreptarea unei lacune"

Predoiu se apără acuzând exagerarea şi mistificarea în legătură cu atribuţiile Parlamentului şi a Executivului. Ministrul afirmă că actul adoptat îndreaptă, de fapt, o lacună din legea privind tehnica legislativă.

"Acea ordonanţă modifică un text din legea privind tehnica legislativă, complinind o lacună. Este o mistificare în legătură cu atribuţiile Parlamentului şi a Executivului. Nu are nicio legătură. Veţi vedea că nu este vorba de nicio atingere adusă puterii Parlamentului, dimpotrivă, punem la dispoziţia Parlamentului un mijloc de tehnică legislativă care lipsea din acea lege. Este o problemă pur tehnică, şi de aceea cred că s-a dat o amploare nejustificată subiectului", a declarat Predoiu la sediul CSM.

"Este nedrept să fim acuzaţi de o nedreptate", a mai spus ministrul, luând act de acuzaţiile lui Geoană.
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close