Antena 3 CNN Politică Pregătiri de prezidenţiale: Adunare UDMR-CNMT pentru adoptarea unei proclamaţii privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Pregătiri de prezidenţiale: Adunare UDMR-CNMT pentru adoptarea unei proclamaţii privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Pregătiri de prezidenţiale: Adunare UDMR-CNMT pentru adoptarea unei proclamaţii privind autonomia Ţinutului Secuiesc
Sursa foto: Marko Bela, Laszlo Tokes
25 Iun 2009   •   17:39

Politicienii comunităţii maghiare fac eforturi să strângă rândurile în contextul alegerilor prezidenţiale din acest an. Încurajaţi de mobilizarea excepţională a votanţilor maghiari la scrutinul europarlamentar de la începutul acestei luni, reprezentanţii UDMR şi CNMT au decis convocarea în septembrie a unei adunări generale în secuime cu toţi aleşii locali maghiari, în cadrul căreia se va adopta o proclamaţie privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Măsura, menită să ofere vizibilitate viitorului candidat prezidenţial al UDMR, ar putea servi şi la apropierea unor organizaţii mai radicale precum Partidul Civic Maghiar şi Consiliul Naţional al Secuilor, a căror colaborare este dorită de liderul CNMT, episcopul Laszlo Tokes, dar este privită cu destule rezerve de omologul său udemerist, Marko Bela.
Curtarea PCM şi CNS, o strategie cu două tăişuri pentru UDMR
Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes a anunţat joi organizarea la începutul toamnei a unei mari adunări a secuimii, la care vor participa consilieri locali şi judeţeni, viceprimari şi primari ai UDMR, ai Partidului Civic Maghiar şi independenţi.
"Adunarea a fost plănuită în timpul campaniei electorale, dar am amânat-o pentru 5 septembrie. La adunare sperăm să vină toţi reprezentanţii locali ai administraţiilor locale, aleşi ai UDMR, circa două mii de persoane şi ai PCM, cam 500. Sperăm că la această adunare se va proclama în unitate privind autonomia Ţinutului Secuiesc, se va pronunţa în mod unit în privinţa autonomiei Ţinutului Secuiesc", a spus Tokes.
Mai mult, Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) ar putea fi convinse să participe, în perioada următoare, la lucrările Forumului de Coordonare al Maghiarilor din Transilvania, din care fac parte în prezent doar UDMR şi CNMT.
"Sperăm că vom reuşi să realizăm nu o victorie unul asupra celuilalt, ci să câştigăm şi să fie un câştig de cauză şi pentru cei care au rămas în afara solidarităţii maghiare. În perioada următoare sperăm să îi câştigăm pentru cauza solidarităţii maghiare pe reprezentanţii CNS şi PCM şi să participe şi reprezentanţii lor la lucrările Formului de Coordonare al Maghiarilor din Transilvania", a spus Tokes, la finalul unei şedinţe desfăşurate la Prezidiul Executiv al UDMR din Cluj-Napoca, alături de liderul Uniunii, Marko Bela.
Unii lideri ai UDMR se tem însă că marea concordie dorită de Tokes la nivelul comunităţii maghiare ar putea radicaliza prea tare discursul politic al acestei etnii. Potrivit unor surse din cadrul Uniunii, dorinţa lui Tokes de cooptare a PCM şi CNS în rândurile Forumului de Coordonare al Maghiarilor din Transilvania nu este privită cu ochi buni de udemeriştii mai moderaţi. ? Ar întări poziţia lui Tokes în detrimentul nostru. Are ambiţii de a deveni candidat la prezidenţiale? ne-au explicat sursele citate.
Tokes nu se grăbeşte cu susţinerea pentru candidatul prezidenţial al Uniunii
De altfel, solidaritatea UDMR-CNMT dă semne de mici fisuri. Liderul UDMR, Marko Bela a lăsat astăzi să se înţeleagă că ar dori ca CNMT să susţină candidatul Uniunii la alegerile prezidenţiale.
Tokes nu s-a grăbit însă să-şi manifeste deschis entuziasmul pentru un astfel de scenariu, afirmând că mai întâi va analiza problema în cadrul organizaţiei pe care o conduce pornind de la prevederile înţelegerii semnate cu UDMR, sub titlul de Solidaritatea Maghiară.
"Se pune întrebarea dacă prezidenţialele aparţin colaborării în cadrul solidarităţii maghiare, dar în această privinţă încă nu am convenit. Discutăm în CNMT după şedinţa Consiliului Reprezentanţilor UDMR?, a afirmat Tokes.
Potrivit aceloraşi surse, Marko Bela ar avea însă nevoie de sprijinul deschis al episcopului reformat pentru a impune şi legitima în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali de sâmbăta aceasta propria sa propunere de candidat prezidenţial al comunităţii maghiare. O plasare a episcopului reformat sub steagul viitorului candidatul prezidenţial al Uniunii ar oferi acestuia atât voturile maghiarilor care nu se regăsesc reprezentaţi politic de UDMR şi chiar al unor români, cunoscut fiind faptul că Tokes a reuşit să obţină mii de voturi şi din partea populaţiei majoritare.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close