Antena 3 CNN Politică Proiectul de cod penal, băgat la Senat în procedură parlamentară. Asumarea, păstrată ca ultimă variantă

Proiectul de cod penal, băgat la Senat în procedură parlamentară. Asumarea, păstrată ca ultimă variantă

Proiectul de cod penal, băgat la Senat în procedură parlamentară. Asumarea, păstrată ca ultimă variantă
Sursa foto: Victor Ponta
19 Mai 2009   •   15:48

Proiectul de cod penal a fost depus marţi ca iniţiativă, la Senat şi va intra în procedură legislativă. Adoptarea sa prin procedura parlamntară nu este exclusă dacă se va realiza înainte de raportul Ce din iulie a lăsat să se înţeleagă preşedintele subcomisiei de cod penal, Victor Ponta. Varianta asumării răspunderii guvernamentale va fi păstrată ca ultimă soluţie, urmând a fi pusă în practică numai dacă există riscul de a nu fi inclus ca realizare în raportul CE pe justiţie.
Iniţiativa, care cuprinde 445 de articole, va intra în procedură legislativă, urmând a ajunge în dezbaterea comisiei juridice din Senat. Proiectul Codului Penal a fost înregistrat marţi la Senat, aşteptându-se pentru acesta avize de la instituţii, a anunţat chestorul Ioan Chelaru, urmând ca, cel târziu miercuri dimineaţă, să fie depus formal şi cel de Cod Civil.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta a explicat că, deşi Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea pe Coduri, depunerea la Senat a proiectelor este o etapă ce nu poate fi evitată deoarece "ca să faci o consultare, trebuie să o faci pe un proiect concret, depus".
"Am depus în mod oficial la Biroul Permanent al Senatului proiectul de Cod penal în forma în care a fost asumat în comisie. Tot ceea ce discutăm, discutăm de un text clar, însuşit. Acest proiect e trimis prin intermediul Senatului la Consiliul Legislativ, la CES, la CSM, pentru a fi văzut şi a-şi pune punctul de vedere. Săptămânile viitoare vreau să avem cât mai multe întâlniri, consultări, observaţii care să poată fi incluse în acest proiect. Până acum dezbaterea a fost una prea generală, acum avem în mod oficial, în mod procedural, un proiect", a afirmat Ponta.
Varianta trecerii prin Parlament este condiţionată însă de accelerarea dezbaterilor şi s-ar putea încheia înainte ca experţii UE să facă evaluările finale pentru raportul din iulie. "Decizia coaliţiei de asumare e legată de ultimul moment în care adoptarea celor două Coduri mai poate fi prinsă de experţii CE în raportul de ţară din iulie. La un moment dat, în care vom constata că nu s-au făcut paşi suficient de rapizi şi că există riscul să se încheie evaluarea şi să nu se treacă în raport că avem Coduri,  atunci numai din acest motiv Guvernul va merge pe o cale de adoptare mai rapidă. Dacă e timp, merge şi la plen, dacă nu este timp, nu va mai ajunge acolo", a mai explicat deputatul PSD.
În condiţiile în care raportul comisiei Europene pe justiţie este dat la începutul lunii iulie, ultimele date probabil că vor fi incluse până în 15 iunie, a sublniat Ponta referindu-se la termenul limită până la care proiectul poate rămâne în dezbatere parlamentară.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mugur Isărescu lasă de înţeles că se va ajunge la îngheţarea salariilor în România
x close