Antena 3 CNN Politică PSD Constanţa: Ruperea protocolului cu PDL s-ar putea extinde la nivel naţional

PSD Constanţa: Ruperea protocolului cu PDL s-ar putea extinde la nivel naţional

PSD Constanţa: Ruperea protocolului cu PDL s-ar putea extinde la nivel naţional
Sursa foto: Alexandru Mazãre
02 Iun 2009   •   15:01

Social-democraţii constănţeni susţin că protocolul de colaborare cu PDL ar putea fi rupt la nivel naţional după alegerile europarlamentare. Astfel, exemplul lor ar putea fi imitat şi de alte filiale PSD, nemulţumite de modul în care miniştrii democrat-liberalii sabotează înţelegerile locale de împărţire a funcţiilor deconcentrate. Potrivit senatorului Alexandru Mazăre, printre organizaţiile judeţene care ar putea ridica stindardul revoltei s-ar număra cele de Bistriţa, Gorj, Vaslui, Mehedinţi şi Dîmboviţa. În cazul în care social-democraţii vor denunţa protocolul cu PDL, atunci PSD îşi va retrage oamenii de la guvernare şi va intra în opoziţie, mai susţine Mazăre, fratele liderului PSD Constanţa. Cei de la Bistriţa au denunţat de câteva luni bune înţelegerea semnată cu partenerii din PDL, dar în prezent au ajuns la o colaborare cu democrat-liberalii locali, susţine Radu Moldovan, liderul filialei social-democrate.
Mazăre: ?Sunt mai multe judeţe în care protocolul nu funcţionează decât cele în care funcţionează?
Senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre a declarat marţi că există mai multe filiale social-democrate în ţară care doresc ruperea protocolului cu PDL, o decizie în acest sens putând fi luată după alegerile europarlamentare.
?Este şi varianta de a denunţa protocolul, de a ne retrage oamenii, miniştrii, ne declarăm partid de opoziţie şi acţionăm ca atare?, a arătat senatorul.
Senatorul a precizat că luni a avut loc o teleconferinţă a tuturor filialelor PSD cu conducerea centrală a partidului, în care mai mulţi lideri şi-ar fi făcut cunoscute nemulţumirile legate de protocolul încheiat cu PDL.
"Am constatat că situaţia de la Constanţa nu este singulară şi sunt multe judeţe care sunt în pragul de a rupe acest protocol. La două, trei judeţe venea câte un preşedinte de filială şi spunea: ŤDomnule preşedinte Geoană, vă spunem că aici la noi aici în judeţ colaborarea cu PDL decurge perfect, suntem pe punctul de a rupe protocolulť. E vorba, printre altele, de judeţele Gorj, Bistriţa, Vaslui, Mehedinţi, Dâmboviţa. Dacă stau să mă gândesc sunt mai multe judeţe în care protocolul nu funcţionează decât cele în care funcţionează. Şi vreau să mai fac încă o precizare importantă. De cele mai multe ori cauzele pentru care aceste protocoale locale nu funcţionează nu ţin de organizaţiile locale. Nici noi nu avem mari reproşuri să aducem colegilor de la PDL de pe plan local. Dar miniştrii PDL nu respectă protocoalele locale. Acolo unde sunt oameni care trebuie să fie puşi pe funcţie în baza protocolului de către miniştrii PDL acest lucru nu se întâmplă", a explicat Alexandru Mazăre natura supărărilor din PSD.
Senatorul PSD nu a exclus posibilitatea ca după alegerile europarlamentare să aibă loc o reuniune a conducerii centrale a PSD cu liderii din teritoriu în care se va analiza oportunitatea continuării colaborării cu PDL.
"După alegerile europarlamentare vă puteţi aştepta la orice. Deocamdată, scopul nostru este să câştigăm aceste alegeri europarlamentare. Apoi, domnul preşedinte Mircea Geoană a sugerat că vom avea o reuniune aici la Constanţa, la care vor participa preşedintele partidului, vicepreşedinţii partidului, lideri marcanţi din teritoriu, miniştri şi PSD urmează să facă o evaluare a modului în care decurge această colaborare şi protocolul cu PDL, după care va fi luată o decizie care îşi va urma traseul statutar. Se va propune o anumită direcţie şi o anumită strategie care urmează a fi dezbătută şi votată în forurile partidului, în Consiliul Naţional şi chiar în Congres", a arătat Mazăre.
La Bistriţa e pace
Liderul filialei PSD Bistriţa ne-a declarat însă că problemle locale au fost reyolvate. ?Nu mai vem protocol dar în prezentz colaborăm foarte bine. A mai rămas chestiunea prefectului a cărui demisie am cerut-o, dar care nu ţine de protocolul de colaborare. Prefectul a eliminat pe toţi independenţii care şi-au depus candidatura pentru componenţa secţiilor de votare, nominalizând numai oameni de la PDL şi UDMR? a arătat Moldovan
În ceea ce priveşte fostul măr al discordiei dintre PSD şi PDL Bistriţa, discriminarea primarilor social-democraţi la împărţiarea banilor, Moldovan a precizat că a primit asigurări din partea Guvernului că vor fi acoperite deficitele la primăriile care nu vor avea suficiente resurse de finanţare.
Moldovan recunoaşte că a auzit de unele nemulţumiri formulate de alţi colegi de partid, precum cei de la constanţa sau din alte filialel faţă de colaborarea cu PDL, dar susţine că nu a auzit de posibilitatea ruperii prorocolului la nivel naţional după europarlamentare.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Condiția prin care pensionarii pot primi puncte suplimentare
x close