Antena 3 CNN Politică Războiul codurilor, în faza epistolelor: Băsescu şi Geoană îşi impută din condei insuccesele din justiţie

Războiul codurilor, în faza epistolelor: Băsescu şi Geoană îşi impută din condei insuccesele din justiţie

Războiul codurilor, în faza epistolelor: Băsescu şi Geoană îşi impută din condei insuccesele din justiţie
Sursa foto: Mircea Geoana, Traian Basescu
12 Mai 2009   •   14:10

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat, marţi, o scrisoare liderului PSD Mircea Geoană, pe tema dezbaterilor privind codurile juridice prin care îl acuză că încearcă se se derogheze de responsabilitatea codurilor şi a dosarelor de corupţie din Parlament. Epistola prezidenţială reprezintă reacţia lui Băsescu la cererea formulată de Geoană printr-o scrisoare scrisă ca Preşedinţia să ia măsuri împreună cu instituţiile abilitate pentru evitarea riscului tăierii fondurilor europene după Raportul CE pe Justiţie din vară.
Mircea Geoană a pus acest pericol pe seama numirilor neinspirate pe care Băsescu le-a girat în fruntea acestui minister, prin numirea Monicăi Macovei şi, ulterior, a lui Cătălin Predoiu. Geoană i-a trimis şefului statului şi o scrisoare deschisă, cerându-i convocarea de urgenţă a unei întâlniri "cu toţi factorii responsabili pentru continuarea reformei în Justiţie", invocând pericolul ca România să fie supusă sancţiunilor UE şi în apropierea unei noi evaluări CE.
În replică, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că declaraţiile preşedintelui PSD Mircea Geoană despre posibila tăiere a fondurilor UE destinate României după raportul CE din vară sunt regretabile şi au un evident caracter electoral.
Preşedintele a reiterat astăzi atacul la adresa lui Geoană, transmiţându-i acestuia o scrisoare în care îşi manifestă îngrijorarea faţă de tendinţa liderului PSD şi preşedintelui Senatului de a se deroga de responsabilitatea pe care o are Parlamentul în domeniul codurilor judirice şi al soluţionării dosarelor de corupţie privind unii politicieni.
?Constat cu surprindere şi îngrijorare că vreţi să vă derogaţi de responsabilitatea dosarelor de corupţie dar şi de întârzierea codurilor? scrie Băsescu. Şeful statului aminteşte liderului social-democrat că a fost prezent la întrunirea de la Cotroceni din 17 februarie unde au fost convocaţi toţi responsabilii pe justiţie. Acolo, Geoană ar fi fost de acord şi ar fi susţinut rezolvarea acestor probleme până la dta de 15 mai.

?Din păcate până acum nu v-aţi respectat angajamentul. Este necesar să aveţi o abordare matură şi responsabilă şi să urgentaţi deblocarea în Parlament a dosarelor de corupţie privind foşti miniştri, dar şi a adoptării codurilor juridice? se arată în scrisoarea prezidenţială.

Mircea Geoană a acuzat însă în această dimineaţă Preşedinţia că vine cu acuzaţii false la adresa Parlamentului şi că încearcă să culpabilizeze forul legislativ şi, implicit şi PSD, pentru eşecurile din Justiţie.

Adoptarea codurilor juudirice până la dat de 15 mai nu are şanse de reuşită. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, deputatul PSD Victor Ponta a anunţat marţi că textele codurilor civil şi penal vor fi finalizate în cel tărziu două zile, în timp ce codurile de procedură vor fi elaborate până în toamnă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close