Antena 3 CNN Politică Reduceri de ochii lumii: 1500 de litri cotă lunară de benzină pentru performanţele Robertei Anastase la volan

Reduceri de ochii lumii: 1500 de litri cotă lunară de benzină pentru performanţele Robertei Anastase la volan

Reduceri de ochii lumii: 1500 de litri cotă lunară de benzină pentru performanţele Robertei Anastase la volan
Sursa foto: Roberta Anastase
06 Mai 2009   •   16:33

La vremuri grele, Camera Deputaţilor încearcă să strângă cureaua, dar numai cu o gaică în plus. Conducerea acestui for legislativ a dipus reducerea consumului de carburant cu 4.000 de litri/an. Preşedintele Camerei Deputaţilor, membrii BP, liderii grupurilor parlamentare şi secretarul general vor continua însă să beneficieze lunar de o cotă substanţială de benzină: 750 de litri pentru fiecare autoturism. În luarea acestei decizii nu s- ami ţinut seama de tipul maşinii , ci de postul deţinut de către deputatul în cauză.
Cel mai mare consum decombustibil a fost acordat preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, şi cancelariei sale. Potrivit deciziei de miercuri a Biroului Permanent al Camerei, Anastase poate consuma lunar 1500 de litri de combustibil cu cele două maşini puse la dispoziţia sa. Calcelaria preşedintelui camerei inferioare a parlamentului este deservită de 5 autoturisme pentru care s-a alocat câte 250 de litri de benzină lunar
Cei 12 membrii ai Biroului Permanent, secretarul general şi liderii de grupuri parlamentare se dovedesc în continuare favorizaţi la cota de carburant, fiecare putând folosi lunar 750 de litri.
Pentru comisiile permanente şi comisiile comune, speciale şi comisiile de anchetă au fost puse la dispoziţie 24 de maşini, având o cotă de consum de câte 500 de litri de carburant.
Maşinile acordate spre folosinţă grupurilor parlamentare trebuie să aibă un consum minim de 200 de litri de carburant, pentru fiecare autoturism. Totodată., fiecărui deputat membru a unui grup parlamentar îi sunt alocaţi 13,5 litri de carburant, pe lună, pentru deplasarea sa în Bucureşti şi Ilfov. În prezent, în confomitatea cu algoritmul politic, grupul minorităţilor naţionale şi cel al UDMR dispun de câte 2 maşini, grupul PNL, de 3 maşini, iar grupurile PSD+PC şi PDL , de câte 5 maşini.
Pe lângă maşina de serviciu alocată fiecărui deputat în teritoriu, parlamentarii acestei camere pot opta şi de 24 de autoturisme de teren, folosite "pentru deplasările în condiţii deosebite", cum ar fi perioada de iarnă sau alte situaţii deosebite.
În total, înafara maşinilor de serviciu primite de fiecare ales, la Camera Deputaţilor pot fi folosite 127 de autovehicule şi 131 de şoferi, la care se adaugă alte 35 maşini pentru deservirea personalului Serviciilor. În acelaşi timp, pentru delegaţii şi acţiuni de protocol sunt repartizate 16 maşini, iar pentru "transportul organizat al deputaţilor" alte 12 maşini.
Sever Voinescu, secretrar al Camerei, a explicat că măsura vine în întâmpinarea unor recomandări a Curţii de Conturi privind "calcularea consumului de combustibil nu pe tipul maşinii, ci pe post".
"În 2007, a avut loc un control al Curţii de Conturi, care a făcut câteva recomandări, una fiind de esenţă, prin care s-a modificat filosofia de calcul a acestor normative. S-a cerut ca consumul de combustibil să nu mai fie calculat pe tip de maşină, ci pe post, pentru că se întâmplă ca în intervalul în care un deputat îndeplineşte o anumită funcţie, să se schimbe maşinile. Şi atunci nu se putea modifica normativul de fiecare dată" a explicat secretarul Biroului Permanent al Camerei.
Antena3.ro

×
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close