Antena 3 CNN Politică Reproş prezidenţial la ostilitatea Coaliţiei "Opriţi Codurile?: ?Pentru ce aţi venit, pentru poză??

Reproş prezidenţial la ostilitatea Coaliţiei "Opriţi Codurile?: ?Pentru ce aţi venit, pentru poză??

Reproş prezidenţial la ostilitatea Coaliţiei "Opriţi Codurile?: ?Pentru ce aţi venit, pentru poză??
Sursa foto: Trian Basescu
22 Apr 2009   •   16:36

Reprezentanţii societăţii civile, invitaţi la Cotroceni pentru a-şi expune punctele de vedere pe marginea conţinutului codurilor juridice au venit la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu cu securea războiului pe masă. Discuţiile nu au debutat sub semnul bunelor intenţii. Enervat că reprezentanţii Coaliţiei "Opriţi Codurile" nu doresc să-i înmâneze un document scris cu păsurile şi amendamantele lor, Train Băsescu le-a reproşat celor prezenţi că au venit la palat doar ca ?să se tragă în poză cu preşedintele?.
Consultările de la Cotroceni dintre societatea civilă şi preşedintele Traian Băsescu pe tema codurilor juridice nu au debutat sub semnul bunilor auguri. Şefului statului i-a sărit rapid ţandăra la auzul refuzului preşedintelui Agenţiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma de a-i oferi un document scris cu problemele, amendamentele şi criticile făcute de Coaliţia "Opriţi Codurile?.
Protocolul prezidenţial, o necunoscută pentru societatea civilă
Intenţionat sau nu, cei 24 de participanţi purtând tricouri inscripţionate cu mesajele campaniei Opriţi codurile, nu au respectat protocolul la intrarea şefului statului, rămânând aşezaţi, în timp ce consilierii Valeriu Turcan, Peter Ecstein Kovacs şi Ştefan Deaconu l-au aşteptat pe preşedinte în picioare.
Şeful statului a aruncat o privire, s-a îndreptat spre scaunul său, i-a privit pe cei 24 de participanţi şi i-a salutat, doar atunci reprezenatnţii societăţii civile ridicându-se în picioare. Băsescu a revenit rapid la sentimente mai bune mulţumindu-le pentru "respectul arătat" şi dând mâna cu fiecare dintre ei.
"Ne întâlnim rar cu preşedintele şi nu avem exerciţiul protocolului" s-a scuzat Mircea Toma.
Coaliţia ONG-urilor, neîncrezătoare în cuvântul preşedintelui
Cum nu avea decât 55 de minute alocate în program pentru această întâlnire, Băsescu a solicitat de la bun început lista cu amendamentele propuse de asociaţiile reunite în această alianţă pentru a o supune unor consultări ulterioare cu partidele politice.
"Am o mare rugăminte! Eu primesc foarte mulţi oameni care vin pentru poză, vin să facă o poză la preşedinte după care să iasă şi să vorbească foarte urât.Daţi-mi o listă cu amendamentele la cele patru coduri şi vă promit că voi invita partidele la o discuţie şi le voi cere să ţină cont de amendamentele dumneavoastră. Este posibil? Daţi-mi un răspuns acum şi dacă îl avem continuăm într-o manieră discuţia, dacă nu avem observaţii, sigur, discutăm în general. Vreau să ştiu ce fel de discuţie urmează să facem", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.
Disponibilitatea prezidenţială de a discuta cu partidele politice amendamentele ONG-urilor s-a lovit de neîncrederea reprezentanţilor societăţii civile. Victor Alistar, preşedintele Transparency Internaţionat s-a plâns că, deşi există o serie întreagă de sugestii şi analize care au fost puse pe siteurile organizaţiilor româneşti, acestea nu sunt luate în considerare de autorităţile statului.
Toma: "Avem documentele, dar nu vrem să vi le dăm"
Remarcând că lui nu i s-a adresat vreo organizaţie non-guvernamentală, Băsescu a insistat să primească o listă cu amendamentele propuse pentru cele patru coduri.
"Avem listă de amendamente pe care nu vrem să le dăm. Nu vrem să le dăm, asta încerc să comunic, pentru că sunt două puncte de vedere: unu, faptul că ceea ce se întâmplă acum în Parlament, din punctul nostru de vedere, este înafara legii. Au fost încălcate cel puţin două legi. Nu pot să intervin cu amendamente pe un proiect care se dezbate înafara legii", a replicat Mircea Toma, preşedinte al Agenţiei de Monitorizare a Presei, explicând că problema nu este conţinutul codurilor, ci modul în care au parcurs traseul legislativ până în faza actuală.
Vizibil iritat, şeful statului le-a atras atenţia celor prezenţi că niciodată nu pot fi respectaţi atâta timp cât, la solicitarea şefului statului de a prezenta un document scris care să conţină doleanţe şi puncte de vedere, răspunsul este "avem dar nu vi-l dăm".
Discuţiile la Cotroceni continuă şi la această oră însă fără prezenţa presei.
Antena3.ro

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close