Antena 3 CNN Politică Risc de fraudă "morală": Referendumul lui Băsescu, atacat de patru ONG-uri

Risc de fraudă "morală": Referendumul lui Băsescu, atacat de patru ONG-uri

Risc de fraudă "morală": Referendumul lui Băsescu, atacat de patru ONG-uri
Sursa foto: Traian Bãsescu
29 Oct 2009   •   12:03

Patru ONG-uri, respectiv Pro Democraţia, Centrul pentru Resurse Juridice, Transparency România şi Agenţia de Monitorizare a Presei, cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională referitor la convocarea referendumului odată cu alegerile prezindenţiale. Societatea civilă emite suspiciuni legate de o posibilă inechitate la alegeri prin suprapunerea celor două acţiuni şi exploatarea temei referendumului de către Traian Băsescu din dubla calitate de şef de stat şi candidat pentru un nou mandat prezidenţial. Mai mult, Victor Alistar, liderul Transparency International România (TI-Ro) a declarat că prin modalitatea de organizare a alegerilor din noiembrie există un risc foarte ridicat de fraudare în masă, mai mare chiar decât turismul electoral.

Liderul TI-Ro a precizat că, potrivit modului de organizare, se va vota în aceeaşi secţie, aceeaşi cabină, şi se va semna pe aceeaşi listă atât pentru votul pentru referendum, cât şi pentru votul pentru preşedinte, situaţia care ar ridica riscul fraudării votului.

Astfel, "este foarte uşor de fraudat şi foarte, foarte greu de supravegheat alegerile", a declarat Alistar.

Directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, a susţinut, la rândul său, că din cauza suprapunerii referendumului cu alegerile prezidenţiale, se comite o "fraudare morală" pentru că toţi vorbesc depre referendum şi nu despre atribuţiile preşedintelui prevăzute în Constituţie.

"Noi am fost anunţaţi că în 22 noiembrie ne vom alege preşedintele. Prin urmare, tema campaniei electorale ar trebui să fie legată de atribuţiile preşedintelui, aşa cum sunt ele stipulate în Constituţie, discutabile sau nu prin prisma deciziilor Curţii Constituţionale de-a lungul anilor. Asta ar trebui să fie tema de campanie, legată de atribuţii", a apreciat Iorgulescu.

Reprezentantul CRJ consideră că în aceste condiţii, informaţiile privind alegerile prezidenţiale sunt distorsionate. "În momentul în care noi suprapunem, în aceeaşi zi, un referendum cu un obiect extrem de important, în speţă cel al Parlamentului unicameral, este limpede că în loc să discutăm despre atribuţiile preşedintelui, iar românul să se ducă informat cu privire la alegerea respectivului preşedinte, prin prisma atribuţiilor acestuia, noi vom discuta, iar candidaţii la preşedinţie, în special preşedintele, discută despre Parlament, ceea ce duce la distorsionarea alegerilor prezidenţiale ca atare", a subliniat Iorgulescu.

Cele patru ONG-uri care au iniţiat acest demers susţin că prin convocarea referendumului odată cu alegerile prezidenţiale s-ar putea încălca prevederile articolului 57 din Constituţie privind exercitarea drepturilor şi a libertăţilor.

Potrivit articolului citat, "cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi".

ONG-urile pun sub semnul întrebării dreptul şefului statului de a convoca un astfel de referendum simultan cu desfăşurarea alegerilor prezidenţiale în condiţiile în care Băsescu întruneşte o dublă calitate cea de preşedinte în exerciţiu şi, totodată, de candidat la Cotroceni.

În opinia semnatarilor solicitării adresate Avocatului Poporului, folosirea temei referendumului de către candidatul Traian Băsescu, prezentă atât în discursul, cât şi pe afişele acestuia, ar crea inechitate faţă de ceilalţi candidaţi angrenaţi în cursa prezidenţială.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: referendum ONG
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close