Antena 3 CNN Politică Scandalul fraţilor Băsescu: Se pregăteşte demisia ministrului Apărării, Mihai Stănişoară?

Scandalul fraţilor Băsescu: Se pregăteşte demisia ministrului Apărării, Mihai Stănişoară?

Scandalul fraţilor Băsescu: Se pregăteşte demisia ministrului Apărării, Mihai Stănişoară?
Sursa foto: Mircea si Traian Basescu
24 Aug 2009   •   12:30
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Implicarea lui Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, într-o firmă catalogată chiar de şeful statului drept "dubioasă" ridică în continuare numeroase semne de întrebare. Deşi de nenumărate ori Traian Băsescu s-a autocaracterizat drept "cel mai informat om din România", în acest caz preşedintele a declarat sec că nu a ştiut de implicare fratelui său într-o firmă de armament. Suspiciunile din acest caz sunt legate de acţionarii firmei unde a fost cooptat fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, acţionari care au trezit de-a lungul timpului interesul serviciilor secrete româneşti. Cel puţin unul dintre acţionari era monitorizat de mult timp de Direcţia de Siguranţă Militară (DSM), serviciu de contraspionaj militar aflat sub tutele Ministerului Apărării. În aceste condiţii, devin logice două ipoteze:

1. Traian Băsescu NU a fost informat de afacerile fratelui său, în condiţiile în care DSM ştia de acest lucru, deoarece îl monitariza pe unul din acţionari. Dacă această variantă este corectă, aşa cum susţine şi Traian Băsescu, atunci vinovat de acest caz ar fi direct ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, căruia i s-ar putea astfel cere demisia.
2. Traian Băsescu a fost informat de afacerile fratelui său, dar a preferat să nege acest acest lucru în faţa opiniei publice. În acest caz postul ministrului Apărării este acoperit. El l-a informat pe şeful statului şi nu are de ce să demisioneze. Dar dacă această ipoteză este adevărată şi Stănişoară nu este schimbat din funcţie ar însemna practic dovada faptului că preşedintele Traian Băsescu a minţit.

Citiţi comunicatul Administraţiei Prezidenţiale (pdf)

TRAIAN BĂSESCU DESPRE IMPLICAREA FRATELUI ÎN AFACERI CU ARME


Acţionari cu fratele preşedintelui

Lista de persoane asociate în firma "dubioasă" cu Mircea Băsescu este scurtă: Generalul Ion Eftimie Sandu, până de curând locţiitor al şefului Departamentului de Armament din MApN, Maria Cazacu, fiica lui Aurel Cazacu, fost şef la Romarm şi Romtehnica, iar până de curând şef de departament în Ministerul Economiei, cu răspunderi în domeniul înzestrării armatei, Alina Oiţă, fata unui anume Romeo Oiţă. De departe cel mai controversat personaj este Aurel Cazacu.

MIRCEA BĂSESCU, PRINTRE ACŢIONARII UNEI FIRME DE ARMAMENT


Filat de contraspionajul militar

Într-un amplu material de investigaţie apărut anul trecut în Evenimentul Zilei (serialul "Cupola" a fost la un moment dat oprit de la difuzare), ziaristul Mihai Munteanu a scris mai multe materiale în care apare drept personaj principal Aurel Cazacu, fostul şef al Romarm şi Romtehnica. Potrivit documentelor publicate în acest serial, Aurel Cazacu a fost filat o lungă perioadă de contraspionajul militar, aflat în subordinea Ministerului Apărării. Acesta era bănuit că prin acţiunile întreprinse pune în pericol interesul naţional. Practic, Cazacu s-a întâlnit în repetate rânduri cu personaje din mai multe ţări, în încercarea de a facilita mai multe afaceri cu armament. Ramificaţiile acestui caz sunt multiple, spre exemplu Mihai Munteanu oferind dovezi privind o legătură controversată între Aurel Cazacu şi Marius Medeleanu, fost ataşat politic la Ambasada României din Iordania, şi nimeni altul decât fratele jurnalistei Melania Medeleanu.

"Cazacu a fost contactat de Marius Medeleanu care i-a solicitat ca oportunităţile de afaceri pe relaţia Iordania să fie întârziate deoarece nu a finalizat operaţiunile de înfiinţare a unei societăţi comerciale prin care Aurel Cazacu urma să încaseze comisioanele cuvenite în urma finalizării unor afaceri pe relaţia Iordania?. (Fragment din Raportul DSM publicat de Evenimentul Zilei.)

AUREL CAZACU, FILAT DE DSM (Foto: evz.ro)


Aşadar, un personaj filat de contraspionajul militar se asociază într-o firmă cu fratele preşedintelui Traian Băsescu. Deocamdată, nici o reacţie în acest caz din partea ministrului Apărării, Mihai Stănişoară.

AUREL CAZACU DESPRE IMPLICAREA LUI MIRCEA BĂSESCU


Un general cu apetit pentru afaceri

Generalul Ion Eftimie Sandu este un alt personaj legat de această afacere controversată. Un nume mai puţin sonor în presă, el s-a făcut totuşi remarcat într-o afacere în care apare şi cunoscutul om de televiziune Florin Călinescu. Astfel, Academia Caţavencu dezvăluia faptul că soţia lui Ion Eftimie Sandu a fost angajată ca Division Manager al Departamentului de apărare şi securitate din Pro Optica. Potrivit Evenimentului Zilei, în perioada 2001-2008, Pro Optica, firma lui Florin Călinescu a încasat aproximativ 30 de milioane de euro de la Ministerul Apărării. Florin Călinescu a negat la acea vreme orice implicare a sa în vreo afacere nelegală, susţinând că absolut toate contractele au o bază juridică solidă.

Preşedinţia, paravat de imagine

Romeo Oiţă, preşedintele Patronatului Societăţilor de Securitate din România din România, este un alt personaj cheie în această afacere. Este reprezentantul unei companii americane axată pe afaceri cu armament şi un apropiat al Ambasadei SUA la Bucureşti. A absolvit Colegiul Superior de Siguranţă Naţională şi a lucrat o perioadă la Camera Deputaţilor, fiind expert la Comisia Economică. În acest context trebuie amintit şi faptul că Aurel Cazacu a fost până la apariţia acestui scandal şef de departament în Ministerul Economiei, ministrul Adriean Videanu solicitându-i demisia după apariţia fratelui preşedintelui în această afacere. Aşadar, în acest trio specializat, Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a fost cooptat pentru a asigura o mai bună vizibilitate a intereselor firmei la Cotroceni. O recunoaşte chiar Aurel Cazacu într-o declaraţie ce denotă o maximă sinceritate:

"Prezenţa fratelui preşedintelui României în firmă este o garanţie. Foarte bine. Vine o mare firmă şi zice: Domnule, vreau să ajung la? undeva la Cotroceni. OK. Mircea Băsescu are ocazia să îl ducă acolo, da? Pentru că ne va fi bine!? (Aurel Cazacu)

Scandal orchestrat de servicii

Ziarul Bursa susţine că în acest caz Traian Băsescu a fost lucrat de serviciile secrete. Totuşi, singurul serviciu în jurul căruia se învârt aceste personaje este cel din cadrul Armatei. Foarte posibil să existe implicări şi din partea celorlalte servicii, dar acestea nu au fost până acum suficient de vizibile. Aşadar, totul pare orchestrat să ajungă în zona ministrului Apărării, Mihai Stănişoară. Cunoscut ca un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, Stănişoară a fost unul din puţinii miniştri care au beneficiat de clemenţă din partea Guvernului atunci când s-au făcut ajustări de personal. Totuşi, poziţia sa în fruntea Armatei nu este ferită de scandaluri, ziarul Ziua susţinând că probleme actuale ale minsitrului ar veni de la schimbările făcute la serviciul secret al Armatei, unde Stănişoară l-a numit pe generalul Gheorghe Savu, în locul generalului Francisc Radici. Mai mult, situaţia financiară a Armatei reprezintă o mare problemă pentru Stănişoară, militarii de carieră plângându-se de lipsa dotărilor şi chiar a banilor pentru salarii.

Partea politică a scandalului

Dacă scandalul în care a fost implicat fratele preşedintelui va ajunge să îl lovească pe ministrul Apărării, ar fi al treilea ministru apropiat lui Băsescu care îi crează mari probleme de imagine în ultima vreme. Primii doi sunt Monica Iacob Ridzi, forţată să demisioneze după scandalul de la Ministerul Tineretului şi Elena Udrea, protagonista unui scandal major la Ministerul Turismului. Toate aceste scandaluri au apărut exact înainte de alegerile prezidenţiale, unde Băsescu nu şi-a anunţat oficial candidatura, dar este aproape sigur că va candida. Tot legat de zona politică, ziarul Gândul susţine că apărarea Cotroceniului în acest caz este făcută implicând PSD-ul, care ar vrea să acopere "un tun" la EADS. Cert este că în ultima vreme doar miniştrii PDL au fost implicaţi în scandaluri de presă, iar dintre aceştia în special apropiaţii preşedintelui Traian Băsescu.

TRAIAN BĂSESCU DESPRE "INADVERTENŢELE" DIN CAZUL MIRCEA BĂSESCU


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: mircea basescu Mihai Stanisoara
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close