Antena 3 CNN Politică Sinteza Zilei: Preşedintele s-a enervat rău! De ce supără campania "Opriţi codurile"?

Sinteza Zilei: Preşedintele s-a enervat rău! De ce supără campania "Opriţi codurile"?

Sinteza Zilei: Preşedintele s-a enervat rău! De ce supără campania "Opriţi codurile"?
22 Apr 2009   •   23:07

?Suntem în faţa a patru proiecte parlamentare, vorbim de coduri care trebuie să dăinuiască 10-20 de ani, neschimbate, şi asta nu se poate face decât printr-o analiză profundă a unor jurişti ori ele au fost făcute de specialişti bine plătiţi, sociologi şi foarte puţini jurişti. Au fost specialişti plătiţi şi nu au făcut decât un colaj din mai multe coduri, din Germania, Franţa. Ori eu nu sunt american, eu sunt român, codul este specific culturii ţării?, a declarat, miercuri, Norica Nicolai la emisiunea Sinteza Zilei.

Vicepreşedintele PNL consideră că nu ar fi fost necesară o modificare a Codului Civil ci a celui Penal, care datează din anii '60.

?În Codul Civil nu era necesară o modificare în momentul de faţă, el trebuia să rămână aşa cum era. La Codul Penal însă vorbim despre ceva care vine din anii '60?, a spus Norica Nicolai.

?Noul cod de procedură penală admite că probele într-un dosar pot fi obţinute ilegal. Este cel mai grav lucru din punctul meu de vedere. Nici în ţările din lumea a treia nu există aşa ceva?, a atras atenţia Norica Nicolai.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii Coaliţiei ?Opriţi Codurile?. Reprezentanţii societăţii civile au primit promisiunea dedicării de către comisiile parlamentare de specialitate a unui interval de şapte zile pentru analizarea propriilor amendamente la textele acestor proiecte de coduri.

Cele 26 de ONG-uri susţin însă că respectiva concesie este insuficientă pentru o consultare reală a opiniei publice. În cadrul acestei întâlniri preşedintele Traian Băsescu a părut foarte deranjat de faptul că reprezentanţii societăţii civile nu au o listă cu amendamantele la cele patru coduri. De asemenea,Traian Băsescu le-a reproşat celor prezenţi că au venit la palat doar ca "să se tragă în poză cu preşedintele".

?Reacţia preşedintelui spune că iniţiatorul real al acestor acte este chiar Traian Băsescu. El s-a grăbit, încearcă să şunteze opinia publică şi Parlamentul. Este extrem de grav, e vorba de legi fundamentale care împreună fac cât o Constituţie. Cel mai grav este însă că e violată democraţia?, a declarat telefonic ziaristul Sorin Roşca Stănescu, la Sinteza Zilei.


Miercuri, după consultarea cu reprezentanţii Coaliţiei "Opriţi codurile!", Traian Băsescu a atras atenţia asupra faptului că România nu-şi poate permite să mai funcţioneze în baza unui cod penal elaborat în perioada comunistă dacă intenţionează să ridice clauza Uniunii Europene din domeniul Justiţiei.

Preşedintele a salutat entuziasmul şi buna credinţă a reprezentanţilor ONG-urilor care cer o dezbatere publică mai largă pe codurile juridice, şi a arătat că timp de 10 ani aceste probleme s-au aflat în dezbaterea specialiştilor de profil.



Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei

Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3

Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3

Vedeţi transcriptul emisiunilor Antena 3

Antena3.ro

×
Parteneri
Temperaturi de vară în România! Prognoza pe 2 săptămâni
x close