Antena 3 Politică Tokes: Eurodeputaţi maghiari se vor strădui să internaţionalizeze la PE cauza autonomiei

Tokes: Eurodeputaţi maghiari se vor strădui să internaţionalizeze la PE cauza autonomiei

04 Iun 2009   •   15:37
Tokes: Eurodeputaţi maghiari se vor strădui să internaţionalizeze la PE cauza autonomiei Laszlo Tokes

Viitorii eurodeputaţi maghiari au menirea de a "internaţionaliza" cauza autonomiei comunităţii maghiare din România, inclusiv în Parlamentul European, deoarece este o problemă europeană, nu una internă a României, a afirmat joi episcopul Laszlo Tokes, candidat pe "lista solidarităţii maghiare". Episcopul a mai apreciat că românii care trăiesc în Transilvania, în regiuni locuite în majoritate de maghiari, ar trebui să înveţe limba maghiară, iar aceasta ar trebui să devină limbă oficială.
Tokes a făcut referire la gestul episcopului catolic Marton Aron şi al clericilor maghiari din Transilvania care, în anul 1946, au semnalat Conferinţei de Pace de la Paris situaţia maghiarilor din România.
"Tot aşa cum dânşii au dus problemele comunităţii maghiare în faţa Europei, şi noi avem menirea în Parlamentul Europei să prezentăm problemele noastre, ale comunităţii noastre, Uniunii Europene, deoarece soarta comunităţii maghiare din Transilvania nu este una internă, a României, ci o cauză europeană", a subliniat Tokes Laszlo.
Potrivit lui Tokes, viitorii eurodeputaţi maghiari se vor strădui să "internaţionalizeze cauza autonomiei maghiare din Transilvania, din secuime, şi problema ceangăilor?.
"Avem dreptul ca, în Transilvania, limba maghiară să devină una oficială şi dacă noi suntem nevoiţi să învăţăm limba română, tot aşa, în regiunile unde trăiesc maghiari în mare număr, şi românii ar fi demn să înveţe limba maghiară, iar limba maghiară să devină oficială unde este cazul", a conchis Tokes.
Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close