Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu. Abordările extreme pot întârzia procesul de descentralizare (VIDEO)

Traian Băsescu. Abordările extreme pot întârzia procesul de descentralizare (VIDEO)

Traian Băsescu. Abordările extreme pot întârzia procesul de descentralizare (VIDEO)
Sursa foto: Traian Basescu
25 Apr 2009   •   09:58

Preşedintele Traian Băsescu participă sâmbătă la cel de-al nouălea congres al UDMR. La eveniment sunt de asemenea prezenţi premierul Emil Boc, dar şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. Congresul se desfăşoară la Cluj Napoca şi aniversează 20 de ani de existenţă a UDMR. În cadrul lucrărilor va fi prezentată lista candidaţilor la Europarlamentare. Printre cei nominalizaţi, un sfert sunt candidaţi propuşi de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania.

Cu această ocazie, preşedintele a ţinut să amintească importanţa pe care o are procesul de descentralizare în evoluţia ulterioară a statului român. El a subliniat totuşi că procesul de descentralizare se va realiza strict în limitele actualei Constituţii, orice încercare de a depăşi cadrul constituţional constituind doar un element de frânaredescentralizării şi implicit al modernizării României.

?Procesul de autonomie poate fi întârziat de abordări extreme şi (...) avem obligaţia ca, reciproc, să ţinem cont unul de sensibilităţile celuilalt?. ?Cred că solicitări maximale sunt elemente care îmtârzie creşterea nivelului autonomiei administraţiei locale?, a declarat Traian Băsescu.

În acest context preşedintele a ţinut să afirme importanţa menţinerii identităţii etnice a fiecărei minorităţi naţionale şi importanţa adoptării cât mai rapide a legii autonomiei culturale.



Relaţia dintre preşedintele Băsescu şi liderii UDMR nu a fost mereu una cordială. Preşedintele Traian Băsescu a făcut o serie de declaraţii care au stârnit replici dure, din partea maghiarilor. Liderul UDMR, Marko Bela i-a recomandat, în repetate rânduri, şefului statului, să fie prudent atunci când vorbeşte despre minorităţi.

Relaţia dintre preşedintele Băsescu şi UDMR a devenit şi mai tensionată atunci când şeful statului a declarat că Ţinutul Secuiesc nu va primi autonomie niciodată. De partea cealaltă, preşedintele UDMR, Marko Bela, le-a spus maghiarilor că dacă vor fi uniţi, cuvântul ?niciodată? va căpăta o altă semnificaţie. Liderul maghiar a pus declaraţiile preşedintelui pe seama intenţiei de a strânge capital electoral. El s-a referit în mod special la vizitele preşedintelui în Harghita şi Covasna.

Punctul culminant a fost atins o lună mai târziu. Atunci, preşedintelui maghiar Laszlo Solyom i-a fost refuzat accesul cu avionul pe aeroportul din Târgu-Mureş pe motiv că aeronava cu care ar fi venit era militară. Mai mult, preşedintele Băsescu l-a acuzat pe Solyom că ar fi încălcat Constituţia României.

Dacă în aprilie 2008, 60% dintre maghiarii din Transilvania declarau că au încredere în Traian Băsescu, în martie 2009 numărul acestora a scăzut la 47%.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close