Antena 3 CNN Timp liber Fun Vrei să îţi decorezi bradul fără mari cheltuieli? Uite câteva ornamente pe care poţi să ţi le faci singur

Vrei să îţi decorezi bradul fără mari cheltuieli? Uite câteva ornamente pe care poţi să ţi le faci singur

Vrei să îţi decorezi bradul fără mari cheltuieli? Uite câteva ornamente pe care poţi să ţi le faci singur
23 Dec 2011   •   16:11

Ce-ar fi ca, de Crăciun, în loc să apelezi la supermarket pentru a obţine decoraţiuni şi ornamente mai bine să alegi "calea verde" şi să ţi le faci singur? Cu toţii ştim ce se întâmplă de sărbători: mergi la cumpărături şi încerci să răzbaţi în marea extrem de agitată cu oameni care au fix acelaşi scop ca şi tine. Drumul către ziua de Crăciun este plin de clienţi avizi de cumpărături, iar sezonul festiv este cel mai mare eveniment de consum în masă al anului.

Însă totul vine cu un preţ, iar mediul înconjurător este cel mai mare perdant, mai ales când ne gândim la tonele de gunoaie produse. Decoraţiunile şi ornamentele reprezintă una dintre cele mai mari categorii de obiecte care îngroaşă stratul de gunoaie. Sunt multe tipuri de poluanţi în acest segment, de la cele mai ieftine ornamente din plastic până la ciocolatele împachetate în folie de aluminiu. Dar există un mod prin care poluarea poate fi evitată sau considerabil redusă: să îţi faci singur decoraţiunile şi ornamentele de Crăciun. 

 
Potrivit specialiştilor, în actualul climat economic, confecţionarea propriilor decoraţiuni şi cadouri este în mod cert o practică din ce în ce mai la modă, fiind şi o cale foarte bună către reducerea amprentei de carbon, precum şi a reducerii cheltuielilor. În plus, reciclarea materialelor, care ar fi ajuns oricum la gunoi, prin transformarea lor în decoraţiuni de Crăciun este şi o ocazie de a petrece mai mult timp cu familia şi prietenii în perioada sărbătorilor de Crăciun. Iar numai prin simplul fapt că nu cumperi ornamente contribui activ la prevenirea schimbărilor climatice.
 
Fie că e vorba de resturi de material textil, de pungi de plastic sau de conuri de brad acestea pot fi transformate în globuri inedite, ghirlande sau alte minunăţii decorative numai bune pentru perioada Crăciunului.
 
Coroniţe din materiale folosite
 
Îţi poţi face propria coroniţă din benzi textile, orice fel de vechituri şi chiar pungi de plastic. Îndoaie un umeraş vechi din sârmă sub forma unui cerc şi acoperă-l cu două file de ziar fixându-le cu bandă adezivă (o filă ar trebui să ajungă pentru jumătate de cerc). Apoi ia banda textilă sau pungile colorate din plastic şi taie fâşii lungi de 8 cm, apoi leagă-le sub formă de fundiţe una lângă alta pe cerc. Acoperă cârligul fostului umeraş cu o fundiţă de aceeaşi culoare ca a sa dacă nu l-ai tăiat.



Dacă este prea conservator pentru tine, încearcă să faci o coroniţă din cd-uri vechi care să aducă a decoraţiune în stilul disco specific anilor '70-'80. Vezi mai jos cât de simplu poate fi.

 
 
Globuri şi ghirlande făcute de mână
 
În loc să foloseşti globuri ieftine din plastic la împodobirea bradului încearcă mai bine să împachetezi cutii mici de chibrituri ca şi cum ar fi cadouri, apoi agaţă-le cu fir sau fundă. Mai poţi folosi pe post de globuri şi conurile de brad uscate date cu puţin... sclipici sau îmbrăcate în ceară colorată. Ghirlandele ar putea fi făcute din hârtie sub forma unui lanţ folosind reviste şi ziare vechi.

 
Decoraţiuni coapte în cuptor
 
Mai întâi e nevoie să faci un aluat ţeapăn amestecând făină simplă cu apă şi puţină sare. Aluatul se întinde apoi, exact ca şi în cazul preparării foilor de plăcintă. Apoi, se taie folosind forme de prăjituri sau banalul cuţit astfel încât să se obţină figurine festive. Să nu uiţi să faceţi în partea superioară a fiecărei figurine câte o găurică pentru a o putea agăţa în brad. La final, coaceţi în cuptor formele obţinute până se întăresc, apoi aplicaţi vopsea eco sau material sclipitor.

 
Parfumuri naturale
 
Luaţi o portocală de dimensiuni normale şi înfăşuraţi-o în cruce cu bandă textilă. Fixaţi banda cu lipici sau piuneze. Nu uitaţi să lăsaţi destulă fâşie liberă în aşa fel încât să puteţi face o buclă pentru a putea agăţa portocala în pom. Apoi înfigeţi cuişoare în coaja portocalei acoperind ce a rămas neacoperit de banda textilă sau făcând modele.

 
Popcorn din belşug
 
Înşiraţi popcorn simplu pe un fir de aţă pentru a obţine ghirlande naturale, coroane şi alte decoraţiuni. Pentru a scoate în evidenţă spiritul Crăciunului, folosiţi coloranţi alimentari naturali la vopsirea floricelelor de porumb. În ianuarie, popcorn-ul poate fi scos de pe aţă şi aruncat pur şi simplu afară. S-or găsi câteva vrabiuţe flămânde. Atenţie, floricelele sărate, dulci sau cu diferite arome sunt complet contraindicate păsărilor.

 
Trişorul
 
Nu toată lumea are timp să meargă la cumpărături, darămite să îşi facă propriile decoraţiuni de Crăciun. Totuşi, în loc să veniţi acasă cu o cutie de globuri  noi mai bine faceţi un mic efort şi căutaţi decoraţiuni second hand sau vintage. Nu numai că sunt mai ieftine, dar deseori sunt mai frumoase şi vor da unicitate pomului de Crăciun.
 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close