Antena 3 CNN Actualitate Actorul Iurie Darie s-a stins din viaţă. Anca Pandrea i-a fost alături până în ultima clipă

Actorul Iurie Darie s-a stins din viaţă. Anca Pandrea i-a fost alături până în ultima clipă

Actorul Iurie Darie s-a stins din viaţă. Anca Pandrea i-a fost alături până în ultima clipă
Sursa foto: Foto: Mediafax
de S.T.    |    10 Noi 2012   •   00:15
Actorul român Iurie Darie a decedat în urma cu puţine momente. Acesta a suferit foarte mult în ultima perioadă, fiind răpus de o boală gravă. După lungi chinuri în spitalele din Capitală, Iurie Darie a murit la vârsta de 83 de ani.

Viaţa lui Darie a început la Soroca, localitate aflată astăzi în Republica Moldova, în data de 14 martie 1929.

Dotat cu reale însuşiri pentru scenă, Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât şi la cel de Artă Teatrală şi Cinematografică, reuşind la ambele, dar alegându-l pe ce din urmă, pe care l-a absolvit în 1952.

A debutat în cinematografie în anul 1953, în "Nepoţii gornistului", în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei.

Actorul Iurie Darie a interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice, printre care "Băieţii noștri" (1959), "S-a furat o bombă" (1961), "Vacanţă la mare" (1962), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am codamnat pe toţi la moarte" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "O zi la Bucureşti" (1986), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zâmbet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul morţii" (1999).

Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, când Iurie Darie a jucat în spectacole de referinţă: "Troilus şi Cressida", "Umbra" şi multe altele.

După Revoluţie, a jucat în "Pălăria", producţie a Teatrului de Comedie, în regia lui Horaţiu Mălăele (1998), "Patru pe o canapea şi valetul" de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000).

În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti - festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar în 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Capitală.

×
Subiecte în articol: Iurie Darie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close