Antena 3 CNN Actualitate Inedit Mormânt antic misterios descoperit lângă Tulcea. Ce s-ar putea afla sub această colină

Mormânt antic misterios descoperit lângă Tulcea. Ce s-ar putea afla sub această colină

Mormânt antic misterios descoperit lângă Tulcea. Ce s-ar putea afla sub această colină
Sursa foto: foto: cunoastelumea.ro
01 Apr 2017   •   16:13

În Dobrogea, printre multe alte obiective arheologice, există și un număr uriaș de tumuli (morminte antice). Doar în județul Tulcea sunt aproximativ 400. Aici, la Agighiol, căutătorii de comori au scos la lumină, la începutul secolului XX, un tezaur getic impresionant din aur și argint, cu o simbolistică extraordinară care face legătura cu Zalmoxianismul, potrivit istoricului Dan Oltean.

Cu toate acestea, nici Ministerul Culturii, nici autoritățile locale, nici arheologii din zonă nu au fost preocupați să reconstituie acest tumul și să îl aducă în circuitul turistic. Bulgarii, în schimb, o fac din greu cu tumulii lor, promovând la nivel mondial, atât obiectivele tracice, cât și pe cele geto-dacice, pretinzând că traco-geto-dacii sunt strămoșii lor. În Bulgaria, o mulțime de tumuli au fost cercetați, iar comorile tracice au ajuns să fie expuse și la Muzeul Louvre din Paris.

Dan Oltean, istoric: „Acesta se găsește lângă Isaccea, la sud de anticul Noviodunum, măsurând 120 de metri ca diametru și 37 de metri înălțime. Investigarea acestui monument funerar, neatins încă de căutătorii de comori, ar putea asigura o mare surpriză… Prin inventarul său complet acest mormânt ar oferi una dintre marile descoperiri arheologice ale secolului XXI, aici putându-se afla înmormântat unul din marii regi ai geților.” (Religia Dacilor, pag 73)

Continuarea, pe cunoastelumea.ro.

×
Subiecte în articol: Tulcea
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close