Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un celebru călugăr a renunțat la viața monastică și s-a însurat! Decizia i-a șocat pe adepții care îl venerau

Un celebru călugăr a renunțat la viața monastică și s-a însurat! Decizia i-a șocat pe adepții care îl venerau

Un celebru călugăr a renunțat la viața monastică și s-a însurat! Decizia i-a șocat pe adepții care îl venerau
Sursa foto: Foto: pixabay.com
30 Mar 2017   •   21:26

Unul dintre principalii lideri ai budismului tibetan, contestat de o parte dintre adepţi, a abandonat brusc viaţa monahală după ce s-a căsătorit cu o prietenă din copilărie în India, au anunţat joi serviciile sale, scrie Agerpres.

Thaye Dorje, de 33 de ani, a fost desemnat încă din copilărie drept reîncarnarea Karmapa Lama, liderul uneia dintre cele patru ramuri ale budismului tibetan. Dar acest titlu i-a fost contestat mult timp de o parte dintre adepţii acestei şcoli, care recunosc un alt călugăr, Urgyen Trinley, numit de Dalai Lama, liderul principalei ramuri a budismului tibetan. 

Joi, serviciile lui Thaye Dorje au anunţat în mod neaşteptat că acesta a abandonat viaţa monahală după ce s-a căsătorit la data de 25 martie, în cadrul unei ceremonii private de la New Delhi cu Rinchen Yangzom, 36 de ani, născută în Bhutan. 

''Am sentimentul puternic, profund în inima mea, că decizia mea de a mă căsători va avea un impact pozitiv (...) pentru fiecare dintre noi'', a declarat mirele, citat într-un comunicat al serviciilor sale. Acestea au precizat că el va continua să îndeplinească rolul de Karmapa, în special prin continuarea rugăciunilor. 

După cum cere tradiţia tibetană, călugării desemnează un băiat tânăr care a arătat semne de asemănare cu unul dintre liderii lor decedaţi ca fiind reîncarnarea acestuia din urmă. 

Thaye Dorje s-a născut în Tibet dintr-un tată care era el însuşi un Lama înalt plasat şi o mamă descendentă din nobilimea tibetană. Potrivit biografiei sale oficiale, el avea un an şi jumătate când a început să spună că este Karmapa. 

Karmapa Lama nu este singurul titlu budist tibetan subiect de controverse. Panchen Lama, despre care se crede că joacă un rol important în alegerea succesorului lui Dalai Lama, este obiectul unei dispute din 1995 între guvernul chinez şi Dalai Lama, care au desemnat fiecare câte unul. Cel desemnat de Dalai Lama a fost arestat de Beijing la vârsta de şase ani şi nimeni nu l-a mai văzut de atunci. 
 

 

×
Subiecte în articol: Tibet
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close