Antena 3 CNN Actualitate Mugur Isărescu, în fața unei provocări fără precedent

Mugur Isărescu, în fața unei provocări fără precedent

Mugur Isărescu, în fața unei provocări fără precedent
16 Dec 2015   •   17:50

Un sfert de secol la conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) l-a pregatit pe guvernatorul Mugur Isarescu pentru cele mai semnificative provocari politice, insa actualul test cu care se confrunta l-ar putea pune cel mai mult in dificultate, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.

Dupa 25 de ani de lupta cu inflatia, Mugur Isarescu se confrunta acum cu prima scadere a preturilor de la caderea comunismului, intr-o perioada in care se inregistreaza cel mai semnificativ avans al creditarii in moneda locala - doua evolutii care necesita raspunsuri politice diferite.

Modul in care va reusi guvernatorul care detine recordul de longevitate in Europa la carma unei banci centrale sa faca fata acestei enigme va influenta directia pe care o va urma una dintre economiile europene cu cel mai rapid ritm de crestere, care vrea sa adere la zona euro, remarca Bloomberg.

Scaderea preturilor simultan cu accelerarea ritmului de creditare in domeniul ipotecar nu este specifica numai Romaniei.

Suedia si Elvetia se confrunta cu aceeasi situatie. Spre deosebire de aceste state, Isarescu inca are spatiu sa scada costurile de imprumut, chiar daca rata dobanzii este la un nivel minim record, de 1,75%.

Mai mult, pe ziare.com

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu BNR
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close