Antena 3 CNN Actualitate Regele Mihai şi Regina Ana au scris împreună o frumoasă poveste de dragoste

Regele Mihai şi Regina Ana au scris împreună o frumoasă poveste de dragoste

Regele Mihai şi Regina Ana au scris împreună o frumoasă poveste de dragoste
de S.T.    |    01 Aug 2016   •   16:08

REGINA ANA A MURIT. Regele Mihai şi Regina Ana au scris împreună cea mai lungă poveste de dragoste pe care a avut-o Casa Regală a României.

Timp de 67 de ani, dintre care cei mai mulţi petrecuţi în exil, cei doi au trăit cu demnitate o viaţă fară pretenţii. Dar plină de iubire.

REGINA ANA A MURIT. Regele Mihai şi Regina Ana sărbătoreau, în 2013, nunta de safir. Adică, 65 de ani petrecuţi împreună. O viaţă de om. Însă cei doi trăiseră deja cât într-o viaţă întreagă, înainte să se cunoască. La 26 de ani, Mihai era deja la a doua sa domnie şi contextul politic din România nu-i era deloc prielnic. Iar principesa Ana, care se născuse în Franţa, fusese forţată să trăiască o viaţă obişnuită în America şi petrecuse mult timp pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial.

REGINA ANA A MURIT. Prima întâlnire a avut loc în noiembrie 1947. Se întâmpla într-o sală de bal, la recepţia nunţii Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

REGINA ANA A MURIT. Mihai participa la eveniment împreună cu mama sa, Regina Elena. Iar Ana venea dintr-o misiune a Forţelor Franceze Libere. Mihai i-a cerut mâna, la doar o săptămână distanţă. Regele a revenit apoi în ţară, pentru a primi acceptul Guvernului. În schimb, autorităţile l-au forţat să abdice, la finalul lui 1947. Situaţia nu a schimbat cu nimic planurile dintre cei doi. Nunta a avut loc la Atena, jumătate de an mai târziu. La ceremonie au participat doar câţiva membri ai familiei de Bourbon Parma. Situaţia a fost complicată de religia tânărului Mihai, care era creştin ortodox. Ceva de neconceput pentru familia catolică a Anei. Viitoarea mireasă a fost excomunicată, iar părinţii nu au avut voie să participe la eveniment. Cu toate acestea, Ana şi-a luat jurămintele în serios. L-a urmat peste tot pe Mihai, regele alungat din ţara sa.

REGINA ANA A MURIT. Mirii au trăit o perioadă scurtă la Vila Sparta, reşedinţa din exil a Reginei Elena. Apoi s-au stabilit o vreme la o fermă de pui din Anglia. Acolo a început viaţa fără pretenţii a celor doi. Regele avea un atelier de tâmplărie, iar Regina se îngrijea de copii şi de animale. Ana a adus pe lume cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Familia Regală şi-a găsit liniştea ani mai târziu, la Versoix, în Elveţia, unde a rămas cel mai mult în vreme de exil. A fost locul pe care l-au numit "acasă", când nu aveau voie să vină în România.

Abia după patru decenii de înstrăinare, Mihai şi Ana au venit în ţară. Regina a ajuns, în scurt timp, să îndrăgească ţara despre care a auzit atât de multe.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close