Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei: Motivele pentru care retrocedarea terenului din Parcul IOR a fost profund ilegală

Sinteza zilei: Motivele pentru care retrocedarea terenului din Parcul IOR a fost profund ilegală

Sinteza zilei: Motivele pentru care retrocedarea terenului din Parcul IOR a fost profund ilegală
07 Oct 2015   •   22:25

Mihai Gâdea a prezentat, la "Sinteza Zilei", motivele pentru care retrocedarea făcută de Traian Băsescu în ultima zi de primar general al Capitalei, cu privire la terenul din Parcul IOR, este profund ilegală.

Gâdea a arătat că, potrivit informaţiilor furnizate de un moştenitor al unei părţi din fosta moşie, între anii 1920-1940 moşia Dudeşti-Cioplea a fost expropriată prin Decret regal.

După reîntregirea ţării de la 1918, Regele Ferdinand I a promis şi a realizat împroprietărirea veteranilor de război şi a ţăranilor care au luptat în Primul Război Mondial.

Acum, Legea 10/2001 susţine că:
    ”(1) Imobilele preluate în mod abuziv de stat, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945–22 decembrie 1989, precum şi cele preluate de stat în baza Legii nr. 139/1940 asupra rechiziţiilor şi nerestituite se restituie în natură sau în echivalent, când restituirea în natură nu mai este posibilă, în condiţiile prezentei legi.

Asta înseamnă că, legal, un teren nu poate face obiectul retrocedării dacă a fost naţionalizat înainte de 1945.



×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close