Antena 3 CNN Actualitate Toader despre înregistrările cu Kovesi: Nu am pârghiile necesare pentru a verifica eu veridicitatea lor

Toader despre înregistrările cu Kovesi: Nu am pârghiile necesare pentru a verifica eu veridicitatea lor

Toader despre înregistrările cu Kovesi: Nu am pârghiile necesare pentru a verifica eu veridicitatea lor
19 Iun 2017   •   09:25

Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat luni că nu are pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea înregistrărilor în care apare procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, adăugând că va apela la Inspecţia Judiciară pentru acest lucru.

"Am auzit şi eu aseară în spaţiul public această dezbatere, această controversă destul de puternică, destul de intensă cu privire la acele dialoguri pe care le-ar fi purtat doamna Kovesi. Ca ministru al Justiţiei nu am pârghiile necesare pentru a verifica eu veridicitatea înregistrărilor, veridicitatea conţinutului acelor înregistrări. Ce pot să fac eu ca ministru al Justiţiei, şi am spus aseară, voi urca acum în birou, voi aştepta să se facă ora 8,30 când începe programul, voi chema de la direcţia de resort, vom sesiza Inspecţia Judiciară pentru a verifica veridicitatea acelor interceptări", a declarat Tudorel Toader, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei.

El a adăugat că, dacă Inspecţia Judiciară nu are instrumentele, posibilitatea verificării autenticităţii înregistrărilor şi conţinutului acestora, atunci se vor găsi celelalte soluţii legale procedurale, inclusiv expertizele tehnice.

Cu privire la o eventuală chemare a procurorului-şef al DNA pentru lămuriri, Toader a precizat că ministrul Justiţiei nu face anchetă.

"Ministrul Justiţiei supraveghează la buna desfăşurare a justiţiei şi atunci când din oficiu consideră sau când este sesizat, la rândul lui, dirijează acele sesizări către autorităţile competente", a spus ministrul demisionat al Justiţiei.

Întrebat dacă va cere revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, în cazul în care se va dovedi că înregistrările sunt reale, Tudorel Toader a răspuns: "Propunerea mea este (...) să aşteptăm verificările necesare funcţie de care vedem măsurile care pot şi care trebuie să fie luate. (...) Nu răspund la situaţii ipotetice. După ce trecem prima etapă a verificărilor vedem ce este de făcut".

Mai multe înregistrări în care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar da ordine procurorilor din subordinea sa ”să ajungă la premier” și și-ar arăta anumite nemulțumiri, au apărut, duminică, în presă.

Trebuie să ajungem la premier”, se aude în prima înregistrare.

În înregistrare, șefa DNA vorbește cu procurorul Jean Uncheșelu.

"Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii - n.r.), ştiţi ce-mi doresc: să "decapaţi" instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea", spunea Kovesi.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: tudorel toader Laura Codruta Kovesi
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close