Antena 3 CNN Campanii Drapelul Romaniei El este Gavroche al României. Îmbrăcat în tricolor, a devenit un simbol al Revoluţiei române

El este Gavroche al României. Îmbrăcat în tricolor, a devenit un simbol al Revoluţiei române

El este Gavroche al României. Îmbrăcat în tricolor, a devenit un simbol al Revoluţiei române
15 Noi 2012   •   07:39

Campania "Pe tricolor e scris unire" continuă la Antena 3 cu povestea unui român adevărat. Florin Vieru sau Gavroche de România a fost simbolul revoluţiei din 1989, iar poza cu el îmbrăcat în tricolor a ajuns în toate colţurile lumii.  Chipul său a apărut pe calendare şi pliante care s-au vândut cu miile în acea perioadă în ţară. Francezii au vrut să-l ia în ţara lor, să-i dea o casă şi să-l educe, dar el a ales România.

Gavroche de România, aşa cum este cunoscut Florin Vieru, avea doar 14 ani în decembrie 1989. A plecat din Dobroieşti spre capitală imediat ce a aflat că regimul comunist se clătina.

Steagul l-a purtat tot timpul cu el. Pentru că era frig, l-a folosit şi ca haină. Aşa a fost surprins de fotoreporteri: înfăşurat în tricolor.

Din steag a făcut banderole pe care le-a împărţit tuturor celor care nu aveau un tricolor în mâna. La 16 ani de la Revoluţie a avut ocazia să ofere tricolorului unuia dintre cei mai puternici oameni din lume: vicepreşedintele american Hillary Clinton.

Chiar dacă a devenit celebru, viaţa nu i-a oferit numai lucruri bune. La un moment dat, a fost arestat pentru furt din cauza unei cunoştinţe pe care a vrut să o ajute. A stat în închisoare 6 luni, pâna când s-a dovedit că era nevinovat.

Gavroche de România are 37 de ani acum şi lucrează în construcţii. Are o fată şi un băiat cu soţia sa, pe care o cunoaşte încă din copilărie. Şi a rămas cu gândul tot la zilele Revoluţiei şi la tricolor.










×
Subiecte în articol: Revolutia romana tricolor
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close