Antena 3 CNN Economic Biz News Miniştrii Finanţelor din zona euro vor să crească resursele FMI

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor să crească resursele FMI

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor să crească resursele FMI
Sursa foto: Foto:Intact Images/EPA
de M.Z.    |    30 Noi 2011   •   08:34

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor acţiona "rapid" pentru a majora resursele Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru ca acesta să poată ajuta mai bine Europa să facă faţă crizei datoriilor, a anunţat liderul lor, Jean-Claude Juncker, potrivit Reuters.

"Am fost de acord să examinăm rapid o creştere a resurselor FMI pentru împrumuturi bilaterale", a declarat Jean-Claude Juncker, la Bruxelles.

Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, a precizat că aceste împrumuturi la FMI vor fi efectuate de statele din zona euro şi că, în acest stadiu, nu se prevede ca o instituţie europeană să se alăture acestui efort.

Totuşi, zona euro reflectează la o opţiune conform căreia Banca Centrală Europeană (BCE) să efectueze, de asemenea, împrumuturi la FMI, cu scopul de a consolida capacitatea sa de ajutorare a unor ţări în dificultate din zona euro împotriva propagării crizei datoriilor.

Mai mulţi miniştri ai finanţelor au sugerat acest lucru marţi seara, la Bruxelles, precizând totodată că BCE este independentă şi trebuie să se decidă singură.

Rolul BCE "este pe masa (de discuţii) la fel ca rolul FMI", astfel încât cele două să poată să aibă capacitatea de a face mai mult, a spus ministrul belgian al Finanţelor, Didier Reynders.

Cei 17 miniştri de Finanţe din zona euro au aprobat, marţi, deblocarea unei tranşe de împrumut în valoare de opt miliarde de euro, destinate Greciei.


×
Subiecte în articol: zona euro FMI resurse imprumuturi Grecia
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close