Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Cum te invata guru pietelor emergente sa castigi mai multi bani cu actiunile Fondului Proprietatea decat a facut cumnata lui

Cum te invata guru pietelor emergente sa castigi mai multi bani cu actiunile Fondului Proprietatea decat a facut cumnata lui

Cum te invata guru pietelor emergente sa castigi mai multi bani cu actiunile Fondului Proprietatea decat a facut cumnata lui
de Catalin Ciocan    |    23 Noi 2011   •   16:56
 
 
Americanul Mark Mobius, considerat un guru al pietelor emergente, i-a sfatuit astazi pe actionarii Fondului Proprietatea sa pastreze actiunile si daca au bani in plus chiar sa cumpere actiuni pentru ca la un moment dat actiunile vor fi din nou la un pret mai bun.
Mobius este presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group din cadrul Franklin Templeton, administratorul de la Fondul Proprietatea, si a participat astazi la Adunarea Generala a Actionarilor de la Fondul Proprietatea.
 
Acesta spune ca banii pe care bancile centrale din toata lumea ii printeaza vor genera pana la urma inflatie. “Nu se vede asta acum, dar va veni. Si cum poti sa te protejezi de inflatie? Cumparand actiuni. Daca investesti in bonduri, asta nu te apara de inflatie”, explica Mobius.
O serie de mici actionari ai Fondului Proprietatea (FP) si-au exprimat din nou nemultumirile fata de pretul jos la care se tranzactioneaza actiunile pe bursa.
 
Oficialii Franklin Templeton spun ca nu pot influenta direct pretul de pe bursa, dar toate eforturile lor se concentreaza pe cresterea valorii fondului, care la un moment dat se vede si in pretul actiunilor.
Mobius le-a recomandat micilor actionari sa cumpere titluri FP deoarece sunt “ieftine”.
 
“De ce credeti ca au cumparat smart money (investitorii institutionali – n.r.)?!”
Fondurile straine au ajuns cei mai importanti actionari ai FP dupa listarea acestuia la Bursa, controland 40% din actiuni. Principalul actionar al FP este Manchester Securities, o societate de brokeraj din SUA controlata de fondul de hedging al lui Paul Elliott Singer.
 
“Am rude in America si nici ele nu sunt foarte convinse sa investeasca in piete emergente si din nefericire cand investesc, investesc cand piata e pe varf. Asa e cazul cumnatei mele, care a investit in 1993 cand piata era pe maxim si in 1994 cand piata a cazut, am fost sa imi vizitez fratele si am ciocanit la usa, iar dincolo de usa, o voce a intrebat cine e, iar eu am raspuns Mark, si vocea de dincolo de usa a zis nu deschid usa, da-mi banii inapoi. Eu i-am zis daca imi deschizi iti spun cum sa iti iei banii inapoi. A deschis usa si i-am spus cumpara mai mult si mi-a trantit usa in nas. Asa e si cu Fondul Proprietatea, trebuie sa o iei sistematic – intotdeauna vor fi urcusuri si coborasuri”, subliniaza Mark Mobius.
 
El a mai atras atentia ca in ultimii 10 ani piata din Romania a supraperformat atat fata de pietele dezv. Cat si fata de celelalte piete emergente. In ultimii 5 ani insa a subperformat, iar in ultimii 3 ani este undeva pe la mijloc.
“Speram ca putem schimba asta si sa facem din nou piata romaneasca mai atractiva” a fost mesajul lui Mobius catre actionarii FP.
Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de catre regimul comunist, din portofoliul acestuia facand parte si pachete de actiuni consistente la unele dintre cele mai mari companii de stat si private din Romania precum Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, distributii de gaze si de electricitate si nu numai.


×
Subiecte în articol: Fondul Proprietatea actiuni
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close