Antena 3 CNN Economic Companii Firma controlată de Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu înlocuieşte Garda de Mediu în verificările Petrom

Firma controlată de Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu înlocuieşte Garda de Mediu în verificările Petrom

Firma controlată de Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu înlocuieşte Garda de Mediu în verificările Petrom
Sursa foto: KVB
09 Mar 2009   •   14:14

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu se află în conflict de interese. Evenimentul Zilei scrie că firma KVB Economic, controlată de Silvian Ionescu şi de Sulfina Barbu, a încheiat cu OMV-Petrom un contract de consultanţă pe probleme de mediu, astfel încât este abilitată să execute pentru Petrom exact ceea ce trebuie să verifice Garda de Mediu.

Jurnaliştii de la EVZ spun că, în afară de faptul că afacerea îl plasează în conflict de interese pe şeful Gărzii de Mediu, se pare că firma lui Silvian Ionescu ar fi fost favorizată în încheierea contractului cu Petrom. Contractul îi asigură firmei dreptul de a primi în următorii ani contracte de consultanţă prin încredinţare directă.

?Contractul încheiat cu KVB Economic este un contract-cadru pentru consultanţă de mediu. Astfel, conform contractului, Petrom poate beneficia de o gamă largă de servicii de consultanţă, numai în baza unei solicitări scrise generate de o necesitate expresă", spune cei de la Direcţia de comunicare a Petrom.

Evenimentul Zilei citează de altfel surse din Petrom conform cărora grupul petrolier şi firma controlată de Silvian Ionescu şi Sulfina Barbu au bătut palma în urma unei licitaţii bazată pe un caiet de sarcini ce conţinea criterii mulate pe profilul învingătorului prestabilit.

În afacerea KVB-Petrom, şeful gărzii de mediu nu identifică nicio problemă.

?Unde vedeţi dumneavoastră incompatibilitate? Care e legătura între funcţia mea publică şi activitatea firmei? Ce să fac acum, să le zic să anuleze contractul? Legea nu interzice, iar eu consider o prostie conceptul e legal, dar nu e moral", a declarat Silvian Ionescu

Nici fostul ministru al mediului, Sulfina Barbu, celălalt acţionar al firmei, nu vede incompatibilităţi în derularea acestui contract.

?Nu văd incompatibilitate. Nu am ştiut de acest contract. Bravo lor! E o surpriză plăcută. Nu ştiam nici de participarea KVB la licitaţia Petrom?, susţine deputatul PD-L.

Afacerea este extrem de profitabilă pentru firma celor doi democraţi liberali. Petrom va investi, în următorii ani, peste două miliarde de euro în tehnologii de ecologizare. O parte din aceşti bani va intra în conturile KVB Economic, drept plată pentru serviciile de consultanţă prestate.

Silvian Ionescu şi Sulfina Barbu deţin împreună 69% din acţiunile KVB Economic S.A. Acţionarul principal este comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, cu 42%.

Antena3

×
Subiecte în articol: Garda de mediu Sulfina Barbu
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close