Antena 3 CNN Externe 12 sirieni au fugit din ţara lor cu STIL. S-au îmbarcat la bordul unui vas de croazieră, apoi au cerut azil politic

12 sirieni au fugit din ţara lor cu STIL. S-au îmbarcat la bordul unui vas de croazieră, apoi au cerut azil politic

12 sirieni au fugit din ţara lor cu STIL. S-au îmbarcat la bordul unui vas de croazieră, apoi au cerut azil politic
06 Ian 2015   •   16:15

Milioane dintre compatrioţii lor străbat deşertul sau îşi riscă viaţa, traversând Marea Mediterană la bordul unor ambarcaţiuni insalubre şi total nesigure. Ei au ales să părăsească Siria, ţara lor natală, într-o manieră stilată, îmbarcându-se pe un vas de croazieră.

Sirienii, cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, au reuşit să se îmbarce în Istanbul la bordul unui pachebot de lux, care i-a adus în Italia, unde au cerut imediat azil politic.

Îmbrăcaţi impecabil şi vorbind fluent limba engleză sau franceză, cei 11 bărbaţi şi o femeie nu au ieşit cu nimic în evidenţă faţă de ceilalţi pasageri.

Ei şi-au rezervat cabine la Clasa 1 şi au spus că banii cheltuiţi la bord reprezentau aceeaşi sumă dacă apelau la traficanţii de persoane.

Când nava s-a apropiat de portul Bari, din sudul Italiei, au decis să-şi deconspire adevăratele intenţii. Ei au cerut să vorbească cu căpitanul căruia i-au dezvăluit că ei sunt de fapt refugiaţi sirieni şi vor să ceară azil politic în Europa.

Grupul de sirieni face parte din clasa socială mijlocie, cu locuri de muncă respectabile. Mulţi dintre ei erau medici sau veterinari în ţara natală, pe care au decis s-o părăsească din cauza războiului civil.

După ce a stat de vorbă cu ei, căpitanul pachebotului a luat legătura cu autorităţile din Bari: "Am câţiva refugiaţi sirieni la bord, care solicită azil politic", a transmis acesta prin radio celor de la ţărm, informează La Repubblica.

Oficialii italieni au venit imediat la bord, apoi au condus grupul la un centru special amenajat pentru cei care cer azil politic.
Sirienii au declarat autorităţilor că vor să ajungă în Danemarca, Suedia sau Finlanda, acolo unde au rude şi prieteni.

Ei au povestit că au trecut pe jos graniţa dintre Siria şi Turcia, apoi au luat un autobuz care i-a lăsat în Istanbul.
În loc să plătească sumele exorbitante cerute de traficanţii de oameni, care îi transportau ilegal pe o insulă din Grecia, ei au preferat să îşi rezerve locuri la bordul vaporului de croazieră.

×
Subiecte în articol: vas de croaziera
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close