Antena 3 CNN Externe Alegeri parlamentare în Bulgaria. Aproximativ 7 milioane de bulgari sunt aşteptaţi la urne

Alegeri parlamentare în Bulgaria. Aproximativ 7 milioane de bulgari sunt aşteptaţi la urne

Alegeri parlamentare în Bulgaria. Aproximativ 7 milioane de bulgari sunt aşteptaţi la urne
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
12 Mai 2013   •   09:18
Un număr de aproximativ 6,87 milioane de bulgari sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege cel de al 42-lea parlament al ţării. Cele 11.700 secţii de votare din ţară se deschid la ora locală 7.00, iar procesul de votare va continua până la ora 20.00, când sunt aşteptate primele rezultate parţiale, conform Agerpres.

Rezultatele finale oficiale vor trebui publicate într-un termen de patru zile. Un număr de 227 secţii de votare vor fi deschise în 57 ţări, inclusiv o secţie la Bucureşti.
 
În total, 8148 de candidaţi din 45 partide şi coaliţii concurează pentru 240 locuri în parlament. Potrivit sondajelor de opinie, pragul electoral de 4% din sufragii va fi trecut de patru până la opt partide. 
 
Formaţiunile politice care fără îndoială vor face parte din noul Legislativ sunt GERB, de centru-dreapta, al fostului premier Boiko Borisov, Partidul Socialist Bulgar al preşedintelui Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev, Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (dominată de etnicii turci), precum şi partidul ultranaţionalist Ataka. 
 
Şanse bune de a intra în parlament are şi mişcarea Bulgaria Cetăţenilor a fostului comisar european Meglena Kuneva. Partidul populist Ordine, legalitate şi justiţie, cel naţionalist Frontul Naţional pentru Salvarea Bulgariei, precum şi conservatorii de la Democraţii pentru o Bulgarie Puternică, o formaţiune condusă de fostul premier Ivan Kostov, au şi ei şanse să treacă pragul de 4%. 
 
Potrivit analiştilor, nu se ştie cu certitudine dacă GERB sau socialiştii vor obţine cele mai multe voturi, însă este clar că oricare dintre cele două partide nu va avea suficiente locuri în parlament ca să guverneze singur fără parteneri de coaliţie. 
 
În Bulgaria, pentru alegeri sunt prezenţi 275 observatori străini din cinci organizaţii internaţionale. Procesul electoral va fi urmărit şi de aproximativ 14.000 observatori bulgari din 15 organizaţii. Şapte agenţii de sondare a opiniei publice vor efectua anchete la ieşirea din urne. 
 
Campania electorală pentru alegeri a fost marcată de numeroase scandaluri. Ultimul s-a declanşat chiar sâmbătă când Parchetul a anunţat că au fost găsite 350.000 buletine de vot despre care există suspiciuni că sunt contrafăcute într-o tipografie care avusese contract cu guvernul pentru imprimarea documentelor. 
 
Proprietarul companiei, Iordan Boncev, este un membru al partidului de centru-dreapta GERB. El a negat că aceste buletine de vot ar fi destinate fraudelor electorale şi a spus că este vorba de buletinele defecte care potrivit contractului cu guvernul trebuiau păstrate în tipografie. Toate partidele de opoziţie au acuzat însă GERB că intenţionează să fraudeze scrutinul. 
 
Ca urmare a scandalului, Comisia electorală centrală de la Sofia a dat asigurări că nu există niciun risc ca alegerile parlamentare de duminică să fie fraudate. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Biser Troianov, a declarat la o conferinţă de presă, sâmbătă seară, că buletinele de vot vor fi valabile doar dacă poartă două ştampile ale comisiilor de votare.
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close