Antena 3 CNN Externe Alungaţi de violenţele regimului Al Assad, mii de sirieni se refugiază zilnic în Turcia

Alungaţi de violenţele regimului Al Assad, mii de sirieni se refugiază zilnic în Turcia

Alungaţi de violenţele regimului Al Assad, mii de sirieni se refugiază zilnic în Turcia
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
28 Aug 2012   •   10:16

Peste 80 de mii de sirieni au trecut graniţa dintre Turcia şi Siria, alungaţi de violenţele provocate de regimul condus de preşedintele Bashar al Assad.

Alte câteva mii de refugiaţi încearcă, la rândul lor, să ajungă în taberele din Turcia. Organizaţia sirienilor liberi din România a surprins cu o cameră de filmat condiţiile groaznice în care se află cei forţaţi să fugă.



În fiecare zi, la frontiera estică a Turciei au loc scene sfâşietoare. Mii de refugiaţi sirieni fug de violenţele din ţara lor. Unii au reuşit să ajungă în siguranţă, în Turcia, alţii încă se află pe teritoriul sirian. Drumul ce-i desparte pe oameni joacă şi rol de frontieră între cele două ţări. Cei mai mulţi sunt flămânzi şi nedormiţi dar mai ales, speriaţi: privesc cu teamă în urmă, să nu fie urmăriţi de oamenii lui Bashar al Assad.

"De ce ne filmezi? Dacă difuzezi aici, în Siria, să nu mai filmezi!", spune un tânăr la vederea camerei de filmat.



În tabără tocmai îşi face apariţia un nou grup de refugiaţi. Spre uluirea jurnaliştilor străini, oamenii coboară din două maşini de transportat animale. Mulţi sunt bolnavi iar medicii din tabără nu mai au cu ce-i trata. Aşa că echipa din România a organizaţiei Siria Liberă a trimis în centrul pentru refugiaţi o ambulanţă dotată cu tot ce e necesar.

La graniţa dintre Siria şi Turcia, medicii au găsit punctele de control ocupate de revoluţionari. Soldaţii fideli preşedintelui Bashar al Assad au fugit demult în debandadă.

"Trecem din Turcia în Siria fără niciun control, fără niciun control al paşapoartelor, fără să ne întrebe nimeni de sănătate şi de nimic. Tancurile armatei siriene au ajuns joacă pentru copii", spune un martor.

Iar haosul amplifică drama refugiaţilor. Potrivit estimărilor, peste 200 de mii de sirieni s-au refugiat în ţări străine, din cauza luptelor care pînă acum au făcut peste 20.000 de morţi.



×
Subiecte în articol: Siria
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close