Antena 3 CNN Externe Americanii vor ca religia să le influențeze politica

Americanii vor ca religia să le influențeze politica

Americanii vor ca religia să le influențeze politica
23 Sep 2014   •   09:50

 Jumătate dintre americani estimează că bisericile ar trebui să se exprime regulat asupra problemelor sociale și politice, procent în sensibilă creștere față de 2010, potrivit unui studiu al institutului Pew, informează AGERPRES.

SUA sunt de acum divizate în mod egal cu privire la această problemă: 49 % dintre americani sunt favorabili ideii ca bisericile și diferitele culturi să intervină în dezbaterile politice, față de 43 % în 2010, în timp ce 48 % estimează că ele ar trebui să rămână în afara politicii, potrivit acestei anchete realizate la începutul lunii septembrie pe un eșantion de 2.002 adulți. Marja de eroare este de 2,5 puncte.

Creșterea este dată de republicani, care susțin în procent de 59% rolul accentuat al religiei în politică, față de 48 % în 2010, în timp ce la democrați cifra a rămas cvasistabilă. Pentru aproape trei sferturi dintre republicani și jumătate dintre democrați, este important ca reprezentanții lor în Congres să aibă convingeri religioase solide.

O majoritate importantă, dar în scădere (de la 70 % în 2010 la 63% în prezent) continuă totuși să refuze ca bisericile să-și invite oficial enoriașii să voteze pentru candidați în alegeri.

Paralel, o proporție record de 72% dintre americani consideră că religia își pierde influența în viața americană, ceea ce majoritatea lor regretă.

Jumătate dintre americani condieră că homosexualitatea este un păcat, față de 45 % în mai 2013. Chiar dacă marjele de eroare ale studiului sunt mai importante pentru subcategoriile populației, o netă diferență de atitudine apare între protestanții albi evanghelici (82 % estimează că 'comportamentul homosexual este un păcat') și catolici (44%).


×
Subiecte în articol: religie politica
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close