Antena 3 CNN Externe Anunţul care i-a înfuriat pe manifestanţii din piaţa Taksim: "Vor fi arestaţi!"

Anunţul care i-a înfuriat pe manifestanţii din piaţa Taksim: "Vor fi arestaţi!"

Anunţul care i-a înfuriat pe manifestanţii din piaţa Taksim: "Vor fi arestaţi!"
Sursa foto: Foto: blogs.ft.com
31 Mai 2014   •   17:02

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că manifestanţii care vor să marcheze, sâmbătă, în emblematica piaţă Taksim din Istanbul un an de la fronda antiguvernamentală care a cuprins Turcia în 2013, vor fi arestaţi, informează AFP.
   
"Nu veţi putea ocupa Taksim aşa cum aţi făcut anul trecut pentru că trebuie să respectaţi legea", a declarat Erdogan în cadrul unui discurs rostit la Istanbul în faţa a mii de susţinători. "Dacă veţi merge acolo, forţele noastre de securitate au primit instrucţiuni clare şi vor face tot ce este necesar, de la A la Z", a adăugat el.
   
Şeful Guvernului turc i-a criticat încă o dată pe cei care l-au sfidat timp de trei săptămâni, anul trecut, în stradă.
   
"Fac apel la poporul meu. Nu vă lăsaţi înşelaţi. Aceasta nu este o campanie ecologistă, nu este niciun fel de sinceritate aici", a insistat Erdogan.
   
Guvernul turc a interzis accesul în piaţa Taksim al manifestanţilor din cadrul organizaţiilor neguvernamentale, al sindicatelor şi membrilor societăţii civile care vor să comemoreze, sâmbătă seara, valul de contestare fără precedent care a agitat Turcia în iunie 2013.
   
Peste 25.000 de persoane şi aproximativ 50 de tunuri cu apă au fost mobilizate pentru a face faţă manifestanţilor, sugerând posibilitatea unor noi confruntări.
   
Plecată la 31 mai de la o mână de ecologişti ce se opuneau distrugerii micului parc Gezi care domină emblematica piaţă Taksim din Istanbul, mişcarea s-a transformat într-o frondă împotriva derivei autoritare şi islamiste a lui Erdogan, reunind în trei săptămâni 3,5 milioane de persoane în toată Turcia.

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan Piata Taksim
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close