Antena 3 CNN Externe Arabia Saudită trimite militari în Turcia pentru o posibilă intervenţie terestră în Siria. Rusia avertizează cu privire la un ”război mondial”

Arabia Saudită trimite militari în Turcia pentru o posibilă intervenţie terestră în Siria. Rusia avertizează cu privire la un ”război mondial”

Arabia Saudită trimite militari în Turcia pentru o posibilă intervenţie terestră în Siria. Rusia avertizează cu privire la un ”război mondial”
Sursa foto: Foto> Agerpres/AP
13 Feb 2016   •   14:34

Arabia Saudită trimite militari şi avioane de vânătoare la o bază militară din sudul Turciei, în apropiere de frontiera cu Siria, pentru o posibilă intervenţie terestră împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Siria, informează publicaţia The Independent.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a confirmat, sâmbătă, pentru publicaţia turcă Yeni Şafak, că Arabia Saudită va trimite militari şi avioane de vânătoare la baza militară Incirlik de la frontiera cu Siria.

Anunţul vine în contextul în care marile puteri printre Rusia şi Statele Unite au anunţat vineri un acord de încetare temporară a conflictului armat în Siria pentru reluarea negocierilor de pace între guvernul sirian şi opoziţie de la Geneva, acord care ar urma să intre în vigoare în zilele următoare.

”Turcia şi Arabia Saudită ar putea lansa o operaţiune terestră în Siria”

"Arabia Saudită şi-a declarat lupta împotriva organizaţiei Stat Islamic declarând că sunt pregătiţi să trimită militari şi avioane de luptă. La orice întâlnire a coaliţiei, am accentuat nevoia extinderii unei strategii care să aibă în vedere obţinerea de rezultate în lupta contra grupării teroriste Stat Islamic", a anunţat Cavusoglu.

"Dacă avem o astfel de strategie, atunci Turcia şi Arabia Saudită ar putea lansa o operaţiune terestră (în Siria)", a explicat Cavusoglu. El a confirmat că avioane de vânătoare şi personal militar vor fi mobilizate la baza militară Incirlik, fără a specifica însă capacitatea militară exactă trimisă de Arabia Saudită.

Adel al-Jubeir, ministrul saudit de Externe, a avertizat că intervenţia Rusiei în acest conflict din Siria nu-l va menţine la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, într-un interviu publicat sâmbătă într-un ziar german.

"Nu va mai exista Bashar al-Assad în viitor", a declarat oficialul saudit.

”Riscăm un RĂZBOI MONDIAL”

Decizia Arabiei Saudite vine în contextul avertismentului premierul rus Dmitri Medvedev, potrivit căruia  o ofensivă terestră străină în această țară ar putea duce la izbucnirea unui "nou război mondial"

"Ofensiva terestră face în general ca un război să devină permanent", a avertizat șeful guvernului rus într-un interviu pentru ediția de vineri a cotidianului german Handelsblatt.

"Americanii și partenerii noștri arabi trebuie să se gândească bine: vor un război permanent?", a declarat Medvedev.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close