Antena 3 CNN Externe Belgrad. 10.000 de oameni au manifestat faţă de arestarea lui Ratko Mladici

Belgrad. 10.000 de oameni au manifestat faţă de arestarea lui Ratko Mladici

Belgrad. 10.000 de oameni au manifestat faţă de arestarea lui Ratko Mladici
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
30 Mai 2011   •   12:19

Aproape 10.000 de oameni au manifestat, ieri seară, la Belgrad, împotriva arestării lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia.
Mitingul a fost urmat de acte de vandalism, cărora forţele de ordine le-au pus capăt fără întârziere. Mladici a anunţat, prin intermediul fiului său, că este nevinovat.

Partidul radical sârb, de orientare ultranaţionalistă, şi-a mobilizat adepţii din întreaga ţară în sprijinul generalului Ratko Mladici.

Manifestanţii au calificat arestarea lui Mladici drept "trădare" şi au cerut demisia preşedintelui Boris Tadici, care, în opinia lor, îndeplineşte ordine primite de la Washington şi Bruxelles.

Dacă Tadici ar fi deştept, ar putea conduce ţara asta, dar, fiindcă nu e, n-o s-o mai conducă mult. În loc să-l ţină aici pe Mladici, ca expert militar, el vrea să-l predea la Haga.

Deşi organizatorii făcuseră apel la calm, mitingul a fost urmat de acte de violenţă ale unor grupuri de tineri, probabil din galeriile echipelor sârbe de fotbal.

 


Aproape 40 de oameni au fost uşor răniţi iar poliţa a arestat peste 100 de persoane. Tulburările au fost, însă, mult mai puţin grave decât acum trei ani, după arestarea lui Radovan Karadzici, liderul politic al sârbilor bosniaci. Karadzici este, în prezent, judecat de Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, unde ar putea fi trimis, astăzi sau mâine, şi generalul Mladici.

Fiul acestuia a declarat, ieri, că generalul "nu a avut nimic de-a face" cu masacrul de la Srebreniţa, în care au fost ucişi mii de civili musulmani.

×
Subiecte în articol: arestat Belgrad protest
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close