Antena 3 CNN Externe Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine, în Spania şi Turcia

Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine, în Spania şi Turcia

Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine, în Spania şi Turcia
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
28 Mai 2011   •   14:30

Spaniolii sunt scandalizaţi de o intervenţie violentă a Poliţiei din Barcelona împotriva manifestanţilor care ocupau piaţa centrală a oraşului. Ciocniri dure între manifestanţi şi forţele de ordine s-au produs şi în celălalt capăt al Europei, la Istanbul.

Poliţiştii în ţinută de luptă, înarmaţi cu bastoane şi grenade lacrimogene, au năvălit în piaţa Catalunya din Barcelona, ocupată, zi şi noapte, de manifestanţi. În ciuda protestelor, forţele de ordine nu s-au oprit până când au curăţat toată piaţa. Peste 120 de oameni au fost răniţi.

Evacuarea a fost justificată prin instalarea unui ecran uriaş, pe care suporterii echipei FC Barcelona să poată urmări finala Ligii Campionilor. Dar manifestanţii au respins pretextul şi, după retragerea poliţiei, s-au adunat în piaţă în număr şi mai mare. Pieţele centrale din Barcelona şi Madrid au fost ocupate paşnic, acum zece zile, de manifestanţi care denunţă şomajul, corupţia şi lipsa de perspective din Spania.

Cu totul alte motive i-au scos în stradă, vineri, pe studenţii din Istanbul. Dar ciocnirile cu forţele de securitate au fost la fel de dure.

Protestele studenţeşti au fost prilejuite de o reuniune pe tema viitorului universităţilor din Turcia, cu participarea preşedintelui Abdulah Gul. Tinerii se plâng că partidul islamist de la putere nu le ia în seamă opiniile, înainte de a plănui reforme ale învăţământului. Până acum, autorităţile le-au răspuns studenţilor doar prin desfăşurarea poliţiei împotriva lor, ceea ce n-a făcut decât să-i înfurie şi mai tare.

 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close