Antena 3 CNN Externe Consiliul de securitate ONU se reuneşte de urgenţă, după atacul din largul Fâşiei Gaza (VIDEO)

Consiliul de securitate ONU se reuneşte de urgenţă, după atacul din largul Fâşiei Gaza (VIDEO)

Consiliul de securitate ONU se reuneşte de urgenţă, după  atacul din largul Fâşiei Gaza (VIDEO)
31 Mai 2010   •   23:40


Israelul a provocat o adevărată furtună mondială după ce a atacat în toiul nopţii o navă turcească aflată în drum spre Gaza. Nava s-a transformat într-un adevărat câmp de bătălie. Un parlamentar turc şi alţi nouă oameni au fost ucişi. Turcia a acuzat Israelul de terorism şi a cerut o reuniune urgentă a NATO. Consiliul de securitate ONU se reuneşte de urgenţă chiar în această seară.

Nava luată cu asalt de soldaţii israelieni făcea parte dintr-un convoi umanitar. La bord se aflau cetăţeni din mai multe ţări europene, politicieni, ziarişti, dar şi militanţi pro palestinieni.

Israelienii susţin că aveau informaţii conform cărora, în convoiul umanitar erau ascunse şi arme. Au fost percheziţionate primele 5 nave, dar cea de-a şasea a refuzat să se supună. Când soldaţii israelieni au declanşat atacul, au fost întâmpinaţi cu ostilitate. Unii pasageri erau înarmaţi cu bâte şi i-au atacat. Vasul turcesc s-a transformat într-un câmp de luptă.

În urma atacului, au rămas şi zeci de răniţi. Mulţi dintre ei erau europeni.

Palestinienii susţin că cele 6 nave au fost atacate ilegal, în apele internaţionale. Convoiul plecase duminică spre Gaza cu 10 mii de tone de ajutoare umanitare.

Incidentul din largul Fâşiei Gaza a îngrijorat întreaga lume. Organizaţiile se securitate internaţionale au convoncat întâlniri de urgenţă iar Turcia ameninţă că vor fi consecinţe ireparabile asupra relaţiilor bilaterale cu Israelul. Premierul Israelului şi-a anulat vizita în Canada pentru a demara o anchetă.



Antena 3


×
Subiecte în articol: Fasia Gaza atac NATO
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close