Antena 3 CNN Externe Cum a apărut RUSIA la summitul de la Haga. "Posibilitatea unei INVAZII MILITARE este foarte mare"

Cum a apărut RUSIA la summitul de la Haga. "Posibilitatea unei INVAZII MILITARE este foarte mare"

Cum a apărut RUSIA la summitul de la Haga. "Posibilitatea unei INVAZII MILITARE este foarte mare"
de O.P.    |    25 Mar 2014   •   06:15

Peste 50 de şefi de stat şi de guvern şi alţi înalţi demnitari participă, la Haga, la o reuniune pe tema securităţii nucleare. Agenda discuţiilor este, însă, dominată de situaţia din Crimeea.

Marile puteri occidentale au ameninţat deja Rusia cu excluderea din Grupul celor Opt şi sancţiuni economice severe în cazul agravării crizei din Ucraina.

Deocamdată, Rusia nu pare dispusă să cedeze. România este reprezentată la summit de preşedintele Traian Băsescu.La reuniunea de la Haga sunt prezenţi lideri din 53 de ţări, inclusiv preşedinţii Statelor Unite, Chinei şi Franţei.

Înaintea primei sesiuni de lucru, preşedintele României a avut scurte discuţii cu Barack Obama şi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Dezbaterile oficiale se referă la siguranţa substanţelor nucleare şi radioactive din întreaga lume.

Criza din Ucraina s-a impus, însă, pe agendă. Liderii occidentali au avertizat Rusia că ar putea fi exclusă din Grupul celor Opt, din cauza anexării Crimeei.

Ministrul rus de externe s-a întâlnit şi cu omologul său ucrainean. A fost prima discuţie bilaterală la acest nivel după schimbarea de guvern de la Kiev şi alipirea Crimeei la Rusia.

"Am vrea să stăm la masă (cu Rusia), să discutăm, să găsim o soluţie şi poate să bem şi nişte vodcă. Dar, dat fiind că nu cunoaştem planurile lor, posibilitatea unei invazii militare este foarte mare".

Reuniunea a continuat, seara, cu un dineu oferit de regele Olandei, Willem Alexander. În discursul său, regele a pledat pentru creşterea încrederii şi înţelegerii reciproce între state, în domeniul nuclear. La reuniune nu participă, însă, Iranul, acuzat că ar urmări realizarea bombei atomice, sau Coreea de Nord care deţine deja asemenea arme.

×
Subiecte în articol: Crimeea
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un jandarm a fost găsit mort la Ambasada Turkmenistanului din București
x close