Antena 3 CNN Externe Cum îşi controlează de la distanţă Statul Islamic simpatizanţii europeni. „Să acţionezi rapid!“

Cum îşi controlează de la distanţă Statul Islamic simpatizanţii europeni. „Să acţionezi rapid!“

Cum îşi controlează de la distanţă Statul Islamic simpatizanţii europeni. „Să acţionezi rapid!“
25 Iul 2017   •   23:09

Un reporter al tabloidului german „Bild“ a dezvăluit cum îi îndrumă Statul Islamic pe cei care iau legătura cu gruparea jihadistă, declarându-se dornici să comită un atac.

Jurnalistul, care şi-a petrecut câteva luni pretinzând că este un potenţial atacator din Europa, în coordonare cu serviciile germane de securitate, a obţinut acces la administratori de prim-rang ai canalelor Statului Islamic, relatează „Newsweek“ și adevarul.ro.

În prima parte a acestui serial, jurnalistul dezvăluie cum au reacţionat „oficiali“ ai Statului Islamic (ISIS) atunci când au fost abordaţi de un presupus jihadist european, dispus să acţioneze în numele grupării.  

Stritzel, care a folosit iniţial aplicaţia de mesagerie Telegram, a întrebat cum ar putea trimite un material video către Amaq, agenţia de ştiri a grupării, care publică, de altfel, şi angajamentele de loialitate după atacurile comise în numele ISIS. Interlocutorul i-a cerut reporterului să folosească o altă aplicaţie de mesagerie criptată, Wickr, care începe să se contureze drept metoda preferată de comunicare a ISIS, având în vedere că mesajele pot fi setate să se şteargă singure după o anumită perioadă de la expediere. Prin intermediul Wickr, lui Stritzel i-au fost prezentaţi doi instructori ISIS.    

Citește continuarea pe adevarul.ro.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close