Antena 3 CNN Externe Europa, pe un butoi gigantic de pulbere. Un supervulcan din Italia dă semne de activitate

Europa, pe un butoi gigantic de pulbere. Un supervulcan din Italia dă semne de activitate

Europa, pe un butoi gigantic de pulbere. Un supervulcan din Italia dă semne de activitate
Sursa foto: Foto: pakalertpress.com
31 Ian 2013   •   18:30

Un supervulcan din Europa, care dă semne de activitate, pune pe jar specialiştii din întreaga lume.

Potrivit ultimelor măsurători seismologice, pământul din întreaga regiune Campi Flegrei de lângă Napoli, Italia, se ridică cu aproximativ trei centimetri pe lună deasupra nivelului mării, scrie The voice of Russia.

În plus, temperatura tot mai ridicată a solului şi deformarea scoarţei terestre i-a alarmat pe seismologi.

"Microseismele şi gazele acumulate în solul din acea zonă indică faptul că vulcanul se pregăteşte pentru o posibilă erupţie", este de părere Vladimir Kiryanov, profesor la Facultatea de Geologie din cadrul Univesităţii din St. Petersburg.

Locul respectiv este considerat un supervulcan pentru că ar putea arunca până la 1.000 de kilometri cubi de magmă în cazul unei erupţii.

Regiunea Campi Flegrei s-a mai ridicat în trecut, însă vulcanul nu a erupt niciodată. Cel mai grav a fost la începutul anilor `70, atunci când nivelul pământului s-a ridicat cu 1,5 metri, iar la mai multe case din zonă au apărut fisuri.

O erupţie a acestui supervulcan ar avea consecinţe grave. Cele mai apocaliptice scenarii vorbesc de apariţia iernii vulcanice, când gazele de sulf şi cenuşa vor ajunge în atmosfera terestră şi vor acoperi pământul cu o perdea impermeabilă. Razele soarelui nu ar putea străbate această perdea, iar gazele transformate în acid sulfuric ar putea cădea sub formă de ploi toxice.


×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close