Antena 3 CNN Externe Fonduri europene blocate pentru România. O misiune audit a CE, derulată în perioada 5-17 iulie

Fonduri europene blocate pentru România. O misiune audit a CE, derulată în perioada 5-17 iulie

Fonduri europene blocate pentru România. O misiune audit a CE, derulată în perioada 5-17 iulie
03 Iul 2012   •   14:49

O misiune de audit a Comisiei Europene privind fondurile UE se va afla în România, în perioada 5-17 iulie.

Potrivit corespondentului Antena 3, începând cu 5 iulie şi până în luna septembrie, atunci când se speră că vom primi un răspuns oficial de la CE, România nu va mai putea trimite deconturi către Uniunea Europeană şi nici nu vom mai primi bani europeni. Astfel, plăţile vor fi suspendate pentru următoarele patru programe:

- programul operational regional

- programul operational sectorial

- programul operational sectorial mediu

- programul operational sectorial transporturi

Principalele suspiciuni ale Comisiei Europene sunt legate de conflictele de interese de la Primării, Consilii locale şi Judeţene.

Conform sursei citate, au fost realizate caiete de sarcini cu dedicaţie pentru anumite firme.



Potrivit Mediafax, oficialii CE vor iniţia, în perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele patru programe, ministrul Orban insistând că stoparea cererilor de rambursare nu presupune nici suspendarea şi nici întreruperea plăţilor şi susţinând că nu vor apărea probleme privind cererile de rambursare, deoarece perioada în care România nu mai poate transmite la Bruxelles astfel de solicitări va fi una "relativ redusă".

"Acum evaluăm îndeplinirea condiţiilor, vor fi discuţii extinse cu oficialii europeni, iar pe urmă se va decide ce se întâmplă cu aceste programe. Decizia se va referi inclusiv la corecţiile financiare preventive, respectiv dacă aceste corecţii vor fi înlăturate complet sau doar parţial. Acum, niciun program operaţional nu este suspendat, în următoarele săptămâni va fi stabilit dacă se va întâmpla acest lucru", a spus Orban.

El a arătat în acelaşi timp că nu poate estima la acest moment durata procesului de evaluare a modului de îndeplinire a condiţiilor pentru cele patru programe şi de adoptare a unei decizii.
   
În privinţa Programului Operaţional privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ministrul a precizat că a fost redactat un prim raport al CE în care sunt identificate atât probleme de sistem, cât şi nereguli la proiectele verificate, urmând să fie iniţiată o "procedură de conciliere" pe parcursul a două luni, astfel încât în luna septembrie să fie adoptată o decizie de suspendare sau nu a programului. Nici pentru acest program România nu mai poate trimite cereri de rambursare.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara în luna mai că se aşteaptă ca Bruxelles-ul să trimită o scrisoare cu decizia de suspendare a fondurilor Programului Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU).



×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close