Antena 3 CNN Externe Fostul premier al Georgiei, arestat pentru corupţie

Fostul premier al Georgiei, arestat pentru corupţie

Fostul premier al Georgiei, arestat pentru corupţie
de M.T.    |    21 Mai 2013   •   20:10

Ivane Merabishvili, fostul premier al Georgiei, a fost arestat marţi sub acuzaţia de corupţie, în ceea ce opoziţia consideră a fi o vânătoare de vrăjitoare pe care actualul regim o desfăşoară împotriva membrilor administraţiei conduse de fostul preşedinte Mikheil Saakashvili, informează Reuters.

Alături de Merabishvili a mai fost arestat şi Zurab Chiaberashvili, fost ministru al Sănătăţii, care în prezent este guvernatorul regiunii Kakheti din estul ţării.

Zeci de foşti oficiali georgieni, inclusiv un fost ministru de interne, au fost arestaţi după ce miliardarul Bidzina Ivanishvili a condus o coaliţie de opoziţie la victorie în alegerile desfăşurate în luna octombrie a anului trecut.

Persoanele arestate au fost acuzate de abuz de putere, corupţie sau obţinere ilegală de informaţii cu caracter personal.

Ţările occidentale sunt îngrijorate că noul regim din Georgia foloseşte persecuţia politică împotriva opoziţiei din fosta republică sovietică.

Chiaberashvili şi Merabishvili au fost interogaţi în cadrul unei anchete privind presupusa utilizare abuzivă a 3,2 milioane de dolari din banii publici în campania electorală a fostului partid de guvernământ.

„Ivane Merabishvili a fost arestat. Acuzaţiile la adresa sa i-ar putea aduce o pedepasă cu închisoarea de la 7 la 12 ani”, a precizat un procuror regional într-o declaraţie.

Fostul preşedinte, Mikheil Saakashvili, a comparat cazul cu cel al arestării în trimiterii la închisoare a fostului premier din Ucraina, Yulia Tymoshenko.

Un tribunal urmează să decidă în termen de 48 de ore de la arestare dacă cei doi foşti oficiali vor fi eliberaţi pe cauţiune sau vor rămâne în custodia poliţiei.

×
Subiecte în articol: Georgia arestare coruptie
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close