Antena 3 CNN Externe Franţa recurge la tăieri bugetare de miliarde de euro, pentru a face faţă crizei

Franţa recurge la tăieri bugetare de miliarde de euro, pentru a face faţă crizei

Franţa recurge la tăieri bugetare de miliarde de euro, pentru a face faţă crizei
Sursa foto: Foto: obamapacman.com
07 Noi 2011   •   22:48

Europa ia măsuri tot mai dure ca să învingă criza. Francezii au anunţat lunea aceasta măsuri de austeritate draconice, cu tăieri bugetare de 100 de miliarde de euro. Grecia se îndreaptă către un Guvern de uniune naţională, iar premierul Papandreou îşi petrece ultimele ore în funcţie.

Guvernul de la Paris a decis majorarea de taxe pentru companiile mari şi ridicarea de la 5,5 la 7% a TVA-ului redus. Totodat[, din 2017, vârsta de pensionare este de 62 de ani.

La Atena, puterea şi opoziţia negociază un guvern de uniune naţională, pentru că Giorgios Papandreou se pregăteşte să iasă din scenă. Va ceda locul, foarte probabil, ministrului de finanţe Evangelos Venizelos sau şefului Băncii Centrale a Greciei, Lucas Papademos.

Pentru a primi un al doilea ajutor financiar, noul guvern trebuie să implementeze măsurile de austeritate. Apoi, în februarie, vor urma alegeri anticipate. Dar mobilizarea europeană în faţa crizei care se tot lungeşte îi lasă reci pe chinezi. Curtată de oficialii de la Bruxelles, pentru bani, China priveşte cu ochi critici Uniunea.

Chinezii nu înţeleg, sau nu vor să înţeleagă, discrepanţele din Zona Euro. Europa nu trebuie să uite nici o clipă că salvarea aşteptată de la China va fi de fapt doar un ajutor prietenesc.

"Nu putem juca rolul de salvator pentru Europa. Ţine de ţările de pe bătrânul continent să îşi rezolve problemele", au declarat oficialii de la Beijing.








×
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close